Kapsaicin, ključni sastojak ljutih paprika koji im daje takav ukus, može usporiti širenje raka pluća, kažu američki znanstvenici sa Sveučilišta Marshal u Zapadnoj Virginiji.

Znanstvenici su proučili efekte kapsaicina na tri tipa stanica raka u laboratoriju. Tim znanstvenika otkrio je da je taj sastojak zaustavio prvi korak širenja raka, poznat kao metastaza, piše Daily Mail.

Testovima na miševima koji su se borili sa širenjem metastaza utvrđeno je da su oni koji su unosili kapsaicin imali manja područja agresivnih stanica raka u plućima.

Daljnjim testovima je utvrđeno da je kapsaicin suzbio metastaze raka pluća blokirajući protein koji igra ključnu ulogu u rastu stanice.

“Rak pluća i drugi oblici raka obično metastaziraju na sekundarne lokacije kao što su mozak, jetra ili kosti, što otežava liječenje”, rekao je Jamie Fridman, autor istraživanja, prenosi Klix.

On je rekao da istraživanje ukazuje da kapsaicin iz ljutih paprika može predstavljati novu terapiju protiv metastaza kod pacijenata oboljelih od raka pluća.

On je dodao da je za kliničku upotrebu kapsaicina potrebno prevladati njegove neugodno propratne učinke kao što su gastroinestinalna iritacija, grčevi u trbuhu i osjećaj pečenja ili gorenja.

Većina pacijenata koja dobije rak pluća, koji je u ranoj fazi bez simptoma, su pušači ili bivši pušači.

Tek svaki deseti pacijent je živ pet godina nakon dijagnosticiranja, jer se bolest obično već proširila na druge organe.