Stručnjaci vjeruju da postoje drugi simptomi na koje roditelji trebaju obratiti pozornost, a to su mučnina i proljev.

Istraživanje iz Kine objavljeno u časopisu Frontiers in Pediatrics ukazuje na to da ovi gastrointestinalni simptomi mogu značiti zarazu koja je unesena kroz probavni trakt.

Znanstvenici kažu da se u crijevima mogu pronaći iste vrste receptora u stanicama kao i u plućima i očima koje su glavna meta virusa.

Autor studije s odjela pedijatrije iz bolnice u Vuhanu kaže da je većina djece pod blagim utjecajem Covid-19, a teži slučajevi uglavnom su imali već postojaće zdravstvene komplikacije.

VIDI OVO: Liječnici sumnjaju da je ovo rani simptom koronavirusa kod djece

Kašalj ne mora biti prvi znak koronavirusa

Djeca koja borave u regijama gdje je virus epidemijski, a imaju simptome muke i proljeva trebali bi posumnjati na zaraženost koronavirusom, smatraju liječnici.

Analizom djece koja su u bolnicu primljena zbog nepovezanih problema (bubrežni kamen, trauma glave) utvrdilo se da su svi imali upalu pluća, a i Covid-19.

Iako su njihovi početni simptomi koronavirusa bili blagi ili čak i skriveni, četiri od pet slučajeva imali su probleme s probavnim traktom kao prvu manifestaciju bolesti.

VIDI OVO: Kako izliječiti kašalj kod djeteta: Ovo bi svaki roditelj trebao znati!

Liječnici se nadaju da ovi podaci mogu poslužiti u ranom otkrivanju korona virusa kod djece i sprječavanju njegovog prenošenja.