NaslovnicaZdravljeLiječnik otkriva sve o Kawasaki sindromu kod djece: Može biti smrtonosan, a...

Liječnik otkriva sve o Kawasaki sindromu kod djece: Može biti smrtonosan, a ovo su simptomi

Kawasaki sindrom je neuobičajen jer može uzrokovati smrt kod djece. Britanski doktor je otkrio simptome bolesti na koje trebate obratiti pozornost.

Doktor Hilary Jones gostovao je u jutarnjem programu “Dobro jutro, Britanijo” kako bi dao svoje osobno mišljenje o rijetkom, potencijalno smrtononsom sindromu koji se javlja kod djece, a koji se povezuje s Covid-19.

Ovaj liječnik je napomenuo da je svjestan da su mnogi roditelji vrlo zabrinuti zbog Kawasaki sindroma, o kome trenutno pišu svi mediji. Razlog je to što su se do sada djeca pokazala kao vrlo otporna na infekciju.

”Jedno vrijeme smo govorili da su djeca prilično otporna na koronavirus, a sada imamo izvještaje o prilično ozbiljnom sindromu koji pogađa djecu, koji se može manifetirati na različite načine, slično kao kod odraslih”, započinje svoje izlaganje doktor, prenosi Daily Star.

Kawasaki sindrom kod djece – simptomi koji se javljaju

Kawasaki sindrom ili Kawasaki bolest ima sljedeće simptome: ”Dakle, osipi na tijelu, bol u trbuhu, proljev, vrtoglavica, povezani su sa simptomima sindroma toksičnog šoka i Kawasaki bolesti. Kawasaki bolest je neuobičajena. Predstavlja upalu u zidovima srednjih i malih arterija po cijelom tijelu, a njen uzrok je nepoznat. Vjeruje se da možda nastaje kao posljedica reakcije na virus – u tom slučaju virus izaziva autoimuni odgovor, a imuni sustav počinje napadati tijelo. Sindrom toksičnog šoka je otrovna supstanca (toksin) iz bakterija koja se oslobađa u tijelu i može izazvati upalu – objašnjava doktor.

Dakle, ovdje govorimo o veoma malom broju djece, koja imaju osipe ili druge simptome ovog sindroma.

Kawasaki sindrom kod djece 1
Foto: Pixabay

Kawasaki sindrom kod djece zbunjuje liječnike diljem svijeta

Kawasaki sindrom kod djece zbunjuje liječnike i znanstvenike. ”Neki od njih završe na odijelima pedijatrijske intenzivne njege. Sada postoji velika zabrinutost jer su liječnici zbunjeni, pitaju se što je to, je li možda još jedna, za sada neidentificirana, zaraza ili su zapravo ovi simptomi povezani sa Covid-19 bolešću”, objašnjava dr. Jones.

Podsjetimo, pojedini medicinski stručnjaci smatraju da ovaj Kawasaki sindrom može biti smrtonosan.

Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da su neka djeca u Velikoj Britaniji, bez prethodnih bolesti, umrla od rijetkog “upalnog sindroma” za koji istraživači vjeruju da je povezan s Covid-19.

Nova bolest za koju se misli da uzrokuje koronavirus?

”Neka djeca su umrla iako nisu imala prethodne bolesti. To je nova bolest za koju mislimo da je uzrokuje koronavirus. Nismo 100 posto sigurni, jer kod nekih slučajeva, koji su testirani na koronavirus, bio je negativan rezultat, pa sada radimo istraživanja.”, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock za LBC Radio.

Budući da su testovi pokazali da su neka djeca pozitivna na koronavirus, a druga ne, to je upravo ono što najviše zbunjuje svjetske stručnjake koji su, osim u Velikoj Britaniji, prijavljivali slične slučajeve u Lisabonu, Madridu i Lombardiji.

NAJNOVIJE