Kina zabranila prijenos kršćanskih misa i bogoslužja preko interneta

Crkve diljem svijeta obraćaju se svojim vjernicima prenošenjem misa i bogoslužja preko interneta, no, u Kini je i to ilegalno. 

Prenošenje misa i službi u Kini je dopušteno samo onim organizacijama kojima je država dala dozvole za tu aktivnost. 

Jedan od pastora crkve u Kini je rekao: „Ne možemo se nalaziti zbog pandemije. Naš jedini susret preko interneta je blokirala i prekinula vlada nedugo nakon što smo ga započeli“. 

Zakon o zabrani internetskih religijskih praksi donesen je 2018. godine, a glasi: „Niti jedna organizacija ni privatna osoba ne smije prenositi snimke niti uživo prikazivati religiozne aktivnosti uključujući mise, čitanje Pisma, molitve, govore, sakramente, paljenje tamjana, slavljenje ili krštenja u pisanom obliku, u obliku fotografija, snimaka i audio zapisa“. 

VIDI OVO: Hrabri kineski kršćani svjedoče vjeru na području koronavirusa

Crkve koje žele dozvolu za objavljivanje i prenošenje vjerskih aktivnosti moraju biti član određene udruge, ali i tada su im nametnuta brojna ograničenja zbog čega je u Kini razgranata mreža tajnih crkvi, prenosi Christian Headlines.

Država prati objave crkvi, njihove aktivnosti, ali i svakodnevne aktivnosti kršćanskih pojedinaca. Tako mnoge udruge dobivaju zapovijedi od vlade da uklone svoje profilne slike koje sadržavaju križ ili da u potpunosti izbrišu grupne razgovore vjerske tematike. 

Crkve i njihovi članovi ne smiju govoriti ništa loše o vladi niti širiti vijesti o pandemiji koje nije odobrila vlada. 

Progon kršćana se povećao od počeka pandemije – tako su mnoge trgovine i udruge dobile dozvolu za početak rada, ali se ta ista sloboda ukida za vjerske organizacije i crkve. Jasno je da kineska vlada koristi pandemiju kao dodatan izgovor za progon kršćana i ukidanje svih religijskih aktivnosti, posebice kršćanskih.