kinder čokolade izazivaju rak
Foto: Bram Cymet/Flickr
Testiranje njemačkog udruženja za zaštitu potrošača Foodwatch pokazalo je da Kinder čokolade sadrže opasnu tvar koja “možda izaziva rak”.

Pored Kindera, “pozitivne” su bile i još dvije marke dječjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Kinder Rigel, Lindtovo Fioretto Nougat Minis i Rübezahlove Sun Rice Classic Schokohappen, zbog toga što sadrže “moguće kancerogene tvari”.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)”, priopćio je Foodwatch.

“Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše s polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu “, rekao je John Heeg, predstavnik Udruge.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom raspada u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenje organa, a djeca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da Kinder čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najveću razinu tih mineralnih ulja.

Udruga je navela u svom priopćenju i da se ta tvar prenosi u hranu preko recikliranog pakiranja koje je prethodno tiskano tintom koja u sebi ima ta ulja.