Majka kit je nosila 17 dana svoje mrtvo mladunče od kojeg se nije mogla oprostiti. Sada je dobila novu bebu koja ju je učinila presretnom. 

Tuga dolazi u mnogim oblicima. Iako neke životinje budu zbunjene pojavom svojih mladunaca, mnoge se od njih prilično vežu za svoje mlade i stvore snažne veze. 

Priča o kitu Tahlequah vrlo je tragična za sve koji vole životinje. Nakon što je ovaj kit rodio, njezino je mladunče preminulo za samo nekoliko sati, a tada je mama kit započela svoj „hod tuge“ noseći tijelo svog mrtvog mladunčeta morem. Nakon 17 dana, majka se ipak oprostila sa svojim mladunčetom. 

No, iako se čini tragično, ova je priča dobila i sretan kraj. Tahlequah je rodila svoju drugu bebu te se čini sretnija nego ikada. 

Mnogi su promatrali put ove majke

Mnogi ljudi su počeli pratiti putovanje ove majke čije je ime i J35. Istraživači su pratili majku kita i cijelu njezinu obitelj koja se sastoji od mnogo kitova ubojica. Navodno, u toj obitelji nije bilo mnogo uspješnih poroda, a samo je 25% beba kitova preživjelo nakon poroda i to u 20 godina. Statistika nikako nije dobra. 

View this post on Instagram

ACTION ALERT: As part of the Save Our Wild Salmon coalition, we are asking you to join us in signing a petition (link in bio) to request that our Northwest elected officials act now and develop a plan to restore the lower Snake River, thereby ensuring a steady diet of Chinook salmon for the Southern Residents. The recently released FEIS and BiOp failed again to take needed action despite acknowledging that restoring the lower Snake River by removing its dams delivers the “highest benefit” for fish. Please visit the link in our bio to sign the petition and learn more. You can also double your impact by sharing this post. Photo: Members of J Pod / 2011 #BeTheirVoice #SouthernResidentKillerWhales #JPod

A post shared by Orca Conservancy (@orcaconservancy) on

Greenpeace ovu obitelj kitova ubojica smatra iznimno važnom jer su oni dio kulture i povijesti područja u kojem obitavaju, no često ne dobivaju podršku koja im treba. Naime, gotovo da i nemaju hrane. 

Istraživači tako daju sve od sebe kako bi uzgojili što više lososa, kojeg orke jedu, kako bi one uspjele opstati i nastaviti se množiti. 

VIDI OVO: Ljubazni beluga kit vratio mobitel ženi nakon što joj je upao u more

Beba ovog kita je vrlo posebna

Upravo je to razlog zašto je Tahlequahina beba posebna. Osim što je Tahlequah pokazala da je divna majka ona je ujedno donijela novog člana u obitelj izumirućih kitova. Prema izvještajima, čini se da je beba kit sasvim zdrava.

Zaista je divno vidjeli da Talequah i dalje može rađati bez obzira na sve što ide protiv nje. Istraživači su bebin rođendan odredili 4.9. zbog oblika i veličine njezine dorsalne peraje. 

Važno je ujedno naznačiti da su samo kitovi iz južne skupine ugroženi na ovaj način, a uzroci su onečišćenje voda, okoliša, manjak hrane i brige za njih. 

View this post on Instagram

So beautiful ! 🐋😍 – By @adamfreediver

A post shared by Whales & Orcas (@whales_orcas) on

70-ih i 80-ih godina zabilježen je velik porast lova na kitove te su mnogi kitovi tako ubijeni. Nakon prestanka lova mnoge su se vrste gotovo oporavile. Na žalost, između 1996. i 2000. godine smanjena im je populacija za čak 20%.

2016. godine populacija je pretrpjela velik gubitak nakon što je vođa obitelji, J2, preminula u 80. godini života. Takav gubitak jako utječe na ponašanje kitova, no mnogi drugi stariji kitovi u toj obitelji su počeli činiti što mogu kako bi obitelj opstala. 

Na žalost, oni nikada više neće dostići brojnost koju su prije imali i to zbog stanja okoliša. 

Trenutno je vrlo teško reći kakva im je budućnost, no rođenje zdravog kita je zaista velika stvar i velika utjeha za majku čije je prvo mladunče preminulo.