Iako koronavirus napada respiratorne organe, znanstvenici su u najnovijom istraživanju otkrili da može oštetiti i srce, piše Sun.

Njihova studija sugerira da Covid-19 virus može prouzrokovati kardiovaskularne probleme čak i kod ljudi koji prethodno nisu patili od bolesti srca.

Upravo zbog toga, stručnjaci upozoravaju da novi virus može imati kobne posljedice za ljude sa već postojećim kardiovaskularnim bolestima, poput hipertenzije.

Znanstvenici su analizirali prethodne korona viruse, poput SARS-a i MERS-a, kao i nedavne studije o novom korona virusu Covid-19, kada su otkrili da koronavirus može imati pogubni utjecaj na srčani mišić.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Već se zna da virusne infekcije pogoršavaju postojeće bolesti srca kao što su srčani udar ili zatajenje srca (otkazivanje srca). Ove infekcije također mogu dovesti do oštećenja srca, odnosno izazvati perikarditis (upala sluznice srca) i miokarditis (upala srčanog mišića).

Stručnjaci se slažu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ispitala potencijalna veza između koronavirusa i bolesti srca.