Generalni direktor WHO-a: Koronavirus će još dugo biti među ljudima

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), je na konferenciji za novinare u Ženevi upozorio da će koronavirus još dugo biti među ljudima, a pritom je branio sebe i organizaciju koju predstavlja od kritika koje primaju posljednjih tjedana.

Naime, WHO se optužuje kako je prekasno izvijestio ostatak svijeta o koronavirusu te da je organizacija prikrivala činjenice štiteći kineske interese. Za Kinu se vjeruje kako je broj zaraženih i mrtvih od koronavirusa puno veći nego što su tamošnje vlasti prijavile.

SAD je počeo istraživati koliko je “kinocentrična” Svjetska zdravstvena organizacija tijekom ove pandemije doista bila i što je sve sakrila od javnosti.

Dok se taj proces ne završi, predsjednik SAD-a Donald Trump je ukinuo financiranje organizacije. SAD godišnje uvjerljivo najviše uplaćuje WHO-u (više od 500 milijuna godišnje), javlja Index.hr.

VIDI OVO: Nazire li se kraj pandemije koronavirusa? Evo što kažu znanstvenici

“Kada pogledamo stvari unatrag, mislim da smo dovoljno rano upozorili svijet i države su se imale vremena pripremiti. Bilo je dovoljno vremena za pripremu. Prvo upozorenje smo poslali kada je bilo 82 zaraženih u svijetu bez smrtnih slučajeva. To smo napravili 30. siječnja i od tada su prošla gotovo tri mjeseca.”

Iz SAD-a se najviše poziva da Ghebreyesus podnese ostavku, ali puno država je pohvalilo rad WHO-a ocijenivši njihov doprinos u ovakvim vremenima vitalnim. Kada je upitan o mogućoj ostavci, Ghebreyesus je kratko odgovorio:

“Nastavit ću raditi dan i noć kako bih spašavao živote”, rekao je novinarima u Ženevi.