Koronavirus ne može preživjeti kvalitetnu dezinfekciju, predočila je načelnica ruske sanitarne inspekcije Ana Popova. Bilo koje sredstvo za dezinfekciju uništava virus, izjavila je ona.

“Svako dezinfekcijsko sredstvo određene koncentracije pogubno je za ovaj virus. To jest, bez obzira čime ga brišemo, glavna stvar je da se koristi dezinficijens”, rekla je Popova za televiziju “Rusija 1”.

Popova je podsjetila da ovaj virus ostaje na površinama do 48 sati, pa čišćenje vlažnom krpom i obrada kontaktnih površina dezinfekcijskim sredstvima ostaju aktualna sredstva zaštite od zaraze.

Znanstvenici su ispitali nekoliko desetina različitih dezinfekcijskih sredstava: spojeve klora, alkohol, sredstva na bazi kvarternih amonijskih spojeva i tercijarnih amina. Rezultati su pokazali da svi ovi agensi brzo i učinkovito ubijaju virus.

VIDI OVO: Mlada žena iz Vodica opisala sve simptome korone: Ne podcjenjujte situaciju!

Konkretno, etanol i izopropanol, čak i u koncentraciji od 30 posto mogu uništiti do milijun virusnih čestica za 30 sekundi.

Istu djelotvornost imaju i dezinfekcijska sredstva koja sadrže klor – oni uništavaju virus za manje od minut. Sredstva na bazi tercijarnih i kvaternih amina dovode do uništavanja virusa korona u roku od nekoliko minuta.