Događaj koji me je u mom životu najviše uznemirio dogodio se kada su se otvorila vrata moje spavaće sobe, a na njima sam ugledao lik provalnika. 

Ne očekujemo nenadane provale u rutine naših svakodnevnih života, zar ne? Takvi upadi mogu biti neugodni, uznemiravajući i bolni. Ono glavno je: kako mi tada reagiramo? I je li to pravilna reakcija? 

U slučaju provalnika na vratima, ja sam glasno uzviknuo, skočio iz kreveta i počeo ga loviti. Živio sam u zgradi tako da je provalnik morao bježati nekoliko katova prema dolje kako bi pobjegao. Bio sam samo jedan kat dalje od njega cijelo to vrijeme te sam ponekad vidio dio traperica ili cipelu dok je trčao i skakao pokušavajući pobjeći.

Tada, na samom izlazu iz zgrade, sam ga napokon uspio dostići, ispružio sam ruku kako bih ga uhvatio i – u tom trenutku mi je pao donji dio pidžame. Pobjegao je. Smiješno, ali potpuno istinito. 

Koronavirus se pojavio iznenada poput provalnika

Za većinu nas koji ovo čitamo, koronavirus je mnogo ozbiljniji provalnik u našim životima; za mnoge od nas u raznim državama i gradovima, to znači da nam je život potpuno bačen u zrak te da je prerano donositi zaključke o tome kako će se ponovno sastaviti. No, imamo izbor kada je riječ o tome kako reagiramo. Ključno je da naša reakcija bude ispravna. 

Neki od Isusovih suvremenika su razumljivo bili vrlo uznemireni dvama velikim događajima u Njegovom vremenu te su bez sumnje željeli znati kako trebaju reagirati. Jedan događaj bio je pad kule koji je rezultirao s 18 smrtnih slučajeva. Drugi je događaj bila brutalnost Poncija Pilata koji je pogubio nekoliko vjernika u jeruzalemskom hranu – a tada je pomiješao njihovu krv s krvi žrtvenih životinja. 

Isusovi su prijatelji sigurno željeli znati: Kako trebaju reagirati? Možda su se pitali: Trebaju li se pobuniti protiv Pilata? Trebaju li pronaći graditelje kule i sami izvršiti kaznu? Tada su se okrenuli Isusu sa svojom dilemom (Luka 3,1). Njegov je odgovor zaista fascinantan. Je li on započeo igru okrivljavanja, odrekavši se graditelja tornja ili kritizirajući Pilatov režim’ Pa, tko zna, možda su graditelji zaista bili krivi – Pilat zasigurno jest. 

Ali ne. Isus se usredotočio na nešto potpuno drugo, on je zahtijevao trenutnu i dramatičnu reakciju. To je nešto tako ključno da je to izrekao dva puta identičnim riječima: „Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti!“ (Luka 13,3,5). 

Je li naš fokus da krivimo druge ili da nas koronavirus dovede do pokajanja?

Što je onda s nama, u kontekstu koronavirusa? Je li naš glavni fokus to da krivimo Borisa Johnsona ili Donalda Trumpa – ili možda Kineze ili Svjetsku zdravstvenu organizaciju ili globalni kapitalistički sustav? Nema sumnje da se o svemu tome mogu iznijeti neke legitimne kritike. No najvažnija stvar je da se osjećamo nanovo pogurnuti prema pokajanju. Ili, da postavim to drugačije, da se vi osjećate pogurnutim u pokajanje; da se ja kao individualac osjećam pogurnutim u pokajanje. 

Kršćanski vođa Francis Chan je opravdano rekao: „Kakvo je ovo snažno vrijeme za pokajanje… Razmislite o tome da se ponizite“. A John Piper ima potpuno pravo „pozvati cijeli svijet, uključujući Crkvu, da se pokaje“. 

Dodao je: „Ono što smatram pokajanjem je osjećaj preobraženja našeg načina razmišljanja i naših osjećaja i našeg življenja koje postaje ogledalo i naše živote usklađuje sa beskonačnim vrijednostima Isusa Krista“. 

Što je onda s vama? Trebate li se probuditi, okrenuti leđa vašem trenutnom životu i orijentirati vaš život oko Krista po prvi put? Jeste li razmotrili Njegove tvrdnje, proučili Njegova učenja, razmislili o dokazima za uskrsnuće? Je li danas dan kada ćete se otvoriti Njegovoj milosti i prisutnosti u činu okretanja ili pokajanja? 

Za što se vi trebate pokajati?

Možda ste već kršćanin. Pokajanje ne prestane kada prigrlimo vjeru. Kako Duh Sveti djeluje u nama, mi otkrivamo nove slojeve promjene koju Bog želi unijeti u naše živote. Za mene i vas, jednako, pokajanje je ključno. 

Za što se vi trebate pokajati? Polovičnost u vašem odnosu s Kristom? Manjak molitve? Proždrljivost? Pijanstvo? Jeste li „raskošno (…) na zemlji i razvratno živjeli“ (Jakov 5,5)? Jeste li počinili preljub? Ili gledali pornografiju? Ili zanemarivali odlazak u crkvu? Ili ste bili destruktivni u načinu govora o drugima? Ista se pitanja primjenjuju – u potpunosti – i na mene. 

I svima nama, Novi i Stari zavjet govore: „Ako danas glas mu čujete, ne budite srca tvrda“… Danas. Ovaj tren. Sada. 

Autor: David Baker; Izvor: Christiantoday.com