Koronavirus na nevjerojatan način utječe na obitelji: Ovo nitko nije očekivao

Iako je pandemija koronavirusa ove godine donijela neočekivane izazove, čini se da su se članovi obitelji zbližili, potvrđuje jedno istraživanje.

U istraživanju na 2.000 britanskih roditelja tvrtke MumPoll, četiri od pet roditelja vjeruju da je njihova obiteljska veza samo jača od početka samoizolacije.

Bračni parovi su sretniji

Šest od 10 ispitanika je izjavilo kako su sada sretniji sa supružnikom ili partnerom nego ikad prije, prenosi StudyFinds.

Parovi su ugodno iznenađeni stanjem svojih odnosa. Iako je više od polovice bilo zabrinuto zbog utjecaja karantene na početku, 60 posto ih je reklo da su sretniji sa svojim partnerom nakon četiri tjedna izolacije.

Više od polovice ispitanika reklo je da njihova obitelj provodi više vremena u igri, dok je gotovo trećina (30%) odgovorila da su stvorili obiteljski klub knjiga kako bi zajedno čitali.

VIDI OVO: 10 načina kako kršćani mogu biti primjeri vjere i mira tijekom pandemije koronavirusa

Preko četvrtine obitelji (28%) reklo je da zajedno provode vrijeme u vrtu, iako mnogi roditelji priznaju da imaju problema s količinom vremena koje njihova djeca provode pred ekranima.

Djeca su se također promijenila

Trećina roditelja izjavila je kako dopuštaju svojoj djeci provođenje više vremena pred tv ekranima, dok je samo četvrtina rekla da su njihova djeca sada na telefonima, tabletima i video igrama više nego prije.

Istraživanje je otkrilo i druge pozitivne koristi od samoizolacije, s gotovo dvije trećine roditelja (62%) koji kažu da su njihova djeca postala više “usredotočena na zajednicu”, a otprilike polovica poslala je djecu da izvrše neke dobre zadatke za svoje prijatelje i susjede.

VIDI OVO: 7 sebičnih navika koje koronavirus može izliječiti

Preko polovice (53%) je reklo da su njihova djeca pokupila recepte od starijeg susjeda, dok su tri od četiri ispitanika rekla djeci da pomognu oko nabavke namirnica rizičnijim skupinama ljudi u njihovoj zajednici. Otprilike polovica roditelja izjavila je da su preko telefona kontaktirali one koji su bili izolirani kako bi ponudili podršku za mentalno zdravlje.

Roditelji imaju više poštovanja prema učiteljima

Jedno izazovno područje bilo je i obrazovanje u kući, a 9 od 10 roditelja priznalo je da sada imaju mnogo više poštovanja prema učiteljima svoje djece.