Koze ljudske emocije

Koze su šašave životinje koje su drage svima. No, ne samo da su preslatke, nego mogu i čitati ljudske emocije.

U istraživanju koje je objavio britanski Royal Society istraživači su zaključili da koze više vole sretno ljudsko lice od ljutitog ili tužnog.

Znanstvenici su htjeli istražiti mogu li domaće životinje prepoznavati ljudske izraze lica.

Mogu li koze zaista prepoznati kako se osjećate?

Ljudski su izrazi lica izvor informacija te nam pomažu da se nosimo s ljudima oko nas. U najmanju ruku bilo bi zanimljivo znati imaju li životinje istu sposobnost.

Znamo da životinje poput pasa i konja, koje su već dugo vremena udomaćene, mogu razlikovati ljudske izraze lica. To je jedan od razloga zašto su sjajni prijatelji ljudima.

Ali to je i njihova prilagodba – nitko ne želi biti blizu ljutitog čovjeka!

Foto: Pixabay

Iako životinje poput koza imaju malo mišića na licu, mnoge od njih mogu izražavati emocije putem lica (sjetimo se mačke kojoj se uši pomaknu iza kada je ljuta ili uplašena).

Istraživači su htjeli testirati je li moguće da koze čitaju ljudske grimase, s obzirom da su udomaćene relativno nedavno.

Stoga su istraživači svojim čupavim ispitanicima prikazali dvije slike nepoznatih ljudi. Jedna je osoba imala sretno lice, a druga je osoba bila ljuta.

Kada su bile puštene koze su ugledale obje fotografije, a znanstvenici su promatrali njihove reakcije. Ispostavilo se da su koze radije provodile vrijeme oko sretne fotografije, ali samo kada je fotografija stajala s desne strane…

Zbog toga su znanstvenici test proveli nekoliko puta. Svaka je od 35 koza 4 puta prošla kroz test. Samo su prvi puta pokazale sklonost desnoj strani, što može biti povezano s načinom na koji njihov mozak obrađuje podatke.

Foto: Pixabay

Nakon nekoliko testova i miješanja fotografija konačni je rezultat bio da su koze, bez obzira na dob ili spol, preferirale ljude sa sretnim licem.

Rezultat je iznenađujući jer je pokazao da i životinje koje nisu dugo udomaćene imaju sposobnost prepoznavanja ljudskih grimasa.

Ove su koze bile upoznate s ljudima. Idući eksperimenti provest će se s kozama koje nisu bile u tolikom kontaktu s ljudima, kako bi se provjerilo mogu li i takve koze prepoznavati ljudske emocije.

Idući put kada susretnete kozu, nabacite smiješak kako biste ostavili dobar dojam.