Marike Veldman se oporavlja u jeruzalemskoj bolnici; Foto: ALFRED MULLER/Christian Post

Starija kršćanka koja je izbodena više puta tijekom terorističkog napada na autobus u Jeruzalemu koji se dogodio u utorak, a pri kojem su dvije osobe poginule i najmanje 16 ih je ozlijeđeno, kaže da je uvjerena da je danas živa jer je zazvala Isusa dok ju je napadač ubadao nožem, javlja Christian Post.

Prema agenciji One for Israel, dvojica terorista ukrcali su se na autobus br. 78 u istočnom dijelu Jeruzalema, jedan naoružan nožem, a drugi pištoljem. Tada su počeli pucati i ubadati putnike, uključujući i stariju ženu, koja je u izviješću Reformatorisch Dagblad identificirana kao Marike Veldman.

Veldman, koja je podrijetlom iz Nizozemske, ali živi u Izraelu mnogo godina, rekla je da kad su se teroristi ukrcali u autobus, jedan od njih je sjeo ispred nje, a potom su stvari krenule pogrešnim tokom.

„Počeli su vikati ‘Allahu Akbar’. Čovjek ispred mene počeo me je bosti nožem. Drugi muškarac počeo je pucati. Ljudi su počeli glasno vrištati. Bilo je strašno. Počela sam konstantno vikati na nizozemskom: ‘Gospodine Isuse, Gospodine Isuse, pomozi mi, pomozi mi!’, rekla je iz svog bolničkog kreveta. Kad je to učinila, rekla je da je napadač pobjegao u stražnji dio autobusa.

U izvješću piše da je Veldman, koja je ujedno i medicinska sestra, sigurna da joj je zazivanje Gospodnjeg imena spasilo život. Ona se sada oporavlja od pnemotoraksa (pucanja pluća) i rana koje je zadobila na ramenu i rukama tijekom napada.

Nicole Jansezian, direktor Christian friends of Shalva, organizacije iz Jeruzalema koja se brine za djecu s posebnim potrebama, bez obzira na rasu ili vjeru, izjavila je u petak za The Christian Post da se Veldman tijekom života brinula o mnogoj siromašnoj i ugroženoj palestinskoj i arapskoj djeci u Izraelu, te rekla da su se kršćani oko nje uvijek okupljali.

Iako kršćani nisu specifična ciljna skupina u sukobu između Židova i muslimana u Izraelu, Jansezian se brine za kršćane koji su kolateralna šteta ovog rata.