Islamski ekstremisti ubili pastora iz Ugande, jer je “nevjernik koji je naštetio Allahovoj vjeri”

Islamski ekstremisti ubili su 58-godišnjeg kršćanskog pastora iz Ugande, jer je odbio ukloniti svoju crkvenu zgradu. Prozvali su ga nevjernikom.

Trojica muškaraca obučena u islamsku odjeću ubila su pastora Stephena Lugwirea dok je pazio životinje na ispaši sa svojom 23-godišnjom kćeri Brendom Lugwire u pretežno muslimanskom području Nangonde u okrugu Namutumba. Ubojstvo se dogodilo 27. listopada, piše Christian Post.

Prozvali su ga nevjernikom 

Muškarci su imali dugačke noževe i tupe predmete, a jedan je vikao da je pastor Lugwire “nevjernik koji je nanio štetu Allahovoj vjeri”, rekla je njegova kćer. Jedan od muškaraca je vikao na njezinog oca, govoreći: “Rekli smo ti da ukloniš crkvu koja se nalazi u blizini naše džamije, ali ti nisi poslušao našu poruku. Danas ćeš se suočiti s Allahovom gnjevom.”

“Jedan od napadača udario mog oca velikim štapom po glavi i on je pao”, rekla je Brenda. Drugi muškarac ga je zasjekao nožem, a ona je sva prestrašena pobjegla.

Nakon ubojstva, osumnjičeni su potražili utočište u kući bogate muslimanke, identificirane samo kao Shamimu, koja je nakon toga uhićena.

Muslimanka je, prema pričanju rodbine, policiji rekla: “Allahovi su robovi ušli u moju kuću kako bi skinuli odjeću koju su nosili, jer je bila natopljena krvlju. Rekli su da su ubili nevjernika, pa će ih Allah nagraditi što idu stopama svoga proroka.”

VIDI OVO: Islamski ekstremisti ubili 4 kršćanina jer su nosili križeve

Trojica muškaraca navodno su još na slobodi.

Pastor je kremiran 30. listopada. Dva dana kasnije, neki članovi crkve uzvratili su uništavanjem džamije i imovine drugih muslimana. “Da nije bilo intervencije policije i lokalnih čelnika, cijelo bi selo izgorjelo”, rekao je dužnosnik.

Dok su većina ljudi u Ugandi kršćani, neke istočne i središnje regije imaju veću koncentraciju muslimana.