Stočari ubili 10 kršćana u Nigeriji, uključujući troje djece

Fulani stočari ubili su 10 kršćana, uključujući troje djece, u napadu u državi Plateau u Nigeriji u ranim satima u petak (26. studenog). Bio je to drugi napad na kršćane u okrugu Bassa u jednom tjednu.

U napadu na usnule kršćane u selu Te’egbe nešto iza ponoći, troje je ranjeno, a najmanje 690 ljudi iz pretežno kršćanskog područja u okrugu Miango je raseljeno, rekli su stanovnici tog područja.

Deseci naoružanih Fulani stočara napali su od oko ponoći do 2 sata ujutro, rekao je Danjuma Auta, čelnik zajednice u okrugu Bassa.

“Ovaj proračunati napad izveli su Fulani stočari, koji su upali s granica država Kaduna i Plateaua, jer su žrtve rekle da su napadači masovno došli kako bi izvršili ova đavolska djela”, rekao je Auta u izjavi za novinare.

Šest od 10 ubijenih kršćana bilo je iz jedne obitelji, dok su ostala četvorica ubijena iz druge četiri kuće, rekao je Auta i dodao da je 114 kuća spaljeno, a 690 kršćana raseljeno.

Identificirao je ubijene, sve članove Evanđeoske crkve koja sve pobjeđuje (ECWA) u selu Te’egbe, a to su Gara Ku, 80; Wiye Gara, 67; Tala Gara, 68; Rikwe Bala Yoh, 65; Tabitha Danlami, 8 godina; Sibi Danlami, 4; Petak Musa, 35; Daniel Mandi, 45; Mweri Chogo, 86 i Ayo Balai, 6.

Stočari su spalili i 57 štala s hranom, rekao je Auta.

Fulani stočari su poslali pismo u kojem su upozorili na napad

“Još jednom smo prisiljeni izraziti svoju bol u vezi s ponovnim orkestriranim napadima na naš narod bez razloga od strane fulanskih stočara”, rekao je Auta.

“Upravo prošli tjedan, ovi fulanski stočari poslali su pismo u kojem su nas upozorili na predstojeći napad na naše zajednice, ali vojne vlasti u Josu su to odbacile kao praznu prijetnju.

Fulanski pljačkaši su ostvarili svoju prijetnju kada su napali selo Ancha u utorak, 23. studenog i ubili dvojicu kršćana.”

Senior Istifanus Gyang, koji predstavlja državu Plateau u nigerijskom parlamentu, Nacionalnoj skupštini, izrazio je zabrinutost da je naoružanim stočarima dopušteno da kontinuirano napadaju kršćane.

Guverner države Platea Simon Bako Lalong izrazio je tugu zbog napada u izjavi glasnogovornika Makuta Simona Machama, koji je rekao da napadi nisu bili ničim izazvani.

Nigerija je zemlja s najviše kršćana ubijenih zbog svoje vjere prošle godine (studeni 2019. – listopad 2020.), s 3.530, u odnosu na 1.350 u 2019., prema Open Doors listi za 2021. godinu.

Po ukupnom nasilju prema kršćanima, Nigerija je druga država nakon Pakistana.

Na ovogodišnjoj Svjetskoj listi za promatranje zemalja u kojima je najteže biti kršćanin, Nigerija se prvi put našla u prvih 10, skočivši na 9. mjesto s 12. prethodne godine.

NAJNOVIJE!