Kršćanski autor odlučio je dokazati da se zemlja zaista pomračila tijekom čina Isusova raspeća.

Kršćanski apologetičar Lee Strobel, bivši novinar Chicago Tribunea, suočio se s ovim važnim detaljem trenutka Isusove smrti u svojoj novoj najprodavanijoj knjizi New York Timesa „Slučaj za Isusa: osobno istraživanje novinara o dokazima za Isusa“.

Strobelovo je istraživanje započelo sa stihom iz Biblije, Evanđelja po Mateju, opisujući trenutke nakon što je Isus preminuo na križu: „Sada, od šestog sata, tama je prekrila svu zemlju do devetog sata.“

Neki skeptici i kritičari su izrazili sumnje o tome kako se Zemlja mogla pomračiti za vrijeme Isusove smrti, ali Strobel je potražio izvore izvan Biblije kako bi dokazao ovaj biblijski detalj.

„Imamo neke odlične potvrde od strane izvora izvan Biblije koji potvrđuju i dokazuju određene detalje Novog Zavjeta“, rekao je Strobel.

Kršćanski autor se referira na rad grčkog povjesničara, Talusa, koji je pisao o eklipsi koja se zbila za vrijeme Isusovog raspeća.

„Kada Biblija kaže da se zemlja pomračila za vrijeme Isusovog raspeća, pomislili biste da bi to netko i primijetio. Uistinu, Talus, koji je (bio) povjesničar te napisao povijest istočnog mediteranskog svijeta otprilike 52. godine poslije Krista – ne tako puno godina nakon Isusove smrti, koji je preminuo 30. ili 33. godine poslije Krista – spominje tu tamu (pomračenje).“, rekao je Strobel.

„Znamo da je Talus pisao o toj tami budući da je Julije Afrikanus, teolog, u 222. godini komentirao Talusovo izvješće o tami, i rekao da ga je Talus pripisao pomrčini“, dodao je.

Edwin Yamauchi sa Sveučilišta u Miamiju, koji je bio Strobelov savjetnik tijekom pisanja knjige, potvrdio je autentičnost Talusovog izvješća.

„Talus je očito govorio da je bila tama u vrijeme Isusova raspeća, te je pretpostavljao da je bila uzrokovana pomrčinom“, rekao je Yamuchi za The Christian Post.

IZVORChristian Today