NaslovnicaVijestiSvijetKurz zahtijeva od EU uvođenje putovnice o cijepljenju

Kurz zahtijeva od EU uvođenje putovnice o cijepljenju

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zahtijeva od EU uvođenje putovnice o cijepljenju i prijeti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Takvu putovnicu već ima Izrael, a žele je, kako je kazao, uvesti i neke druge europske zemlje. Tom putovnicom se treba omogućiti normalan život.

Uoči današnjeg Samita EU, Kurz se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju putovnice o cijepljenju.

“Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mjere zaštite, kroz cijepljenje ili testove”, naglasio je Kurz u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potrebna europska putovnica o cijepljenju koja će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Kurz je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, prije svega turističke zemlje kao što su Grčka, Cipar ili Malta, ali i baltičke države, Španjolska, Hrvatska i Slovačka žele ovakav certifikat o cjepljenju.

Na drugoj strani Njemačka, Belgija i Nizozemska, ali i Francuska ne žele brze odluke. Međutim, Kurz vidi šansu za postizanje evropskog dogovora.

Ukoliko do toga ne dođe Austrija će, poručuje, samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja.

Prema njegovim riječima, brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa onim zemljama koje to žele.

“Do ljeta bit će nam potrebna putovnica o cijepljenju”, podvlači Kurz.

NAJNOVIJE