Wang Yanyi, direktorica laboratorija u Wuhanu je rekla da su američke tvrdnje o nastanku virusa “čista izmišljotina” te da je njen institut također iznenađen novootkrivenom zarazom.

“Naš institut je prvi klinički uzorak upale pluća dobio 30. prosinca prošle godine”, rekla je Wang u intervjuu za kineski CGTN. Nedugo nakon toga je Peking upozorio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) na koronavirus, baš u vrijeme kada su mediji počeli pisati o hospitalizaciji pacijenata s temperaturom i zatajenjem pluća.

Ona tvrdi da prije toga institut nije imao nikakve informacije o Covid-19 niti se ranije susreo s njim.

“Kao i svi ostali, nismo znali ni da virus postoji”, kazala je Wang.

VIDI OVO: Mnogi vjeruju da je koronavirus proizveden u ovom laboratoriju

S druge strane, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa optužuje Kinu da koronavirus potječe iz laboratorija u Wuhanu. Državni tajnik Mike Pompeo je naveo da postoji “ogroman broj dokaza” koji ukazuju da je virus umjetno stvoren te da vjerojatno potječe iz kineskog laboratorija.

Wang je potvrdila da je rađeno s tri živa soja koronavirusa kod šišmiša, ali da je njihov genom drugačiji u odnosu na Covid-19 i SARS-CoV-2.

Kina je također čvrsto odbacila američku teoriju te ju je nazvala “neutemeljenom optužbom”. WHO je također zaključio da dostupni dokazi ukazuju na to da virus nije stvoren u laboratoriju. Peking je pristao na saradnju u cilju otkrivanja porijekla smrtonosnog koronavirusa, piše Russia Today.