5 laži u koje žene vjeruju o tome koje je njihovo mjesto u obitelji

Mjesto koju žene imaju unutar svoje obitelji je važna. Ta uloga je od iznimne važnosti našem Bogu.

Bit ću iskrena i otvorit ću svoje srce tako što ću vam reći da sam vjerovala u mnoge laži, u vezi otkrivanja moga mjesta u obitelji. To je borba koja se ponavlja. 

Nedavno sam rekla svome suprugu da sam se osjećala kao da nisam uspjela kao majka i da možda trebam ponovno raditi uobičajen posao. Razlog ovakvog brzopletog i emocionalnog komentara bila je moja duboka želja da se osjećam kao žena koja je postignula nešto veliko. Trenutno imamo dvoje tinejdžera koji testiraju naše strpljenje, ali i naše samopouzdanje. Nije bilo lagano. 

Posljednjih nekoliko godina ispunjeno je zbrkom i strkom športskih događanja, pomiješani s beskrajnim hrpama prljavog rublja, zadataka, uz svakojake emocije. Sve ovo bilo je prošireno sa sramom i krivnjom, što me je dovelo do pitanja: „Gdje pripadam?“

Možda ste i sami bili na tom mjestu, možda ste sada ondje. Možda iskreno tražite Boga ranjenog srca, pitate Ga što je ono što On želi od vas: kao žene, majke, supruge. Možda ste se izgubili i želite razumjeti vrijednost, ulogu i mjesto gdje pripadate unutar svoje obitelji. Možda je bol obuhvatila vaše srce i osjećate se nepotrebno i neželjeno. Drage prijateljice, dopustite mi da vam najprije kažem da mi je žao zbog toga što se ovako osjećate. No, razumijem ovakve komplicirane i kompleksne osjećaje i nažalost, mogu se poistovjetiti s njima. Ponekad nije lagano odgonetnuti gdje pripadate, pogotovo jer se uloga žene, supruge i majke u posljednjih pedesetak godina mijenjala. S obzirom na sve ovo, hoćete li mi se pridružiti u otkrivanju nekih od laži u koje mnoge od nas mogu vrlo lako povjerovati? Nazovimo te laži pravim imenom i otkrijmo istinu!

Trenutni trendovi i društvena pravila reći će nam da činimo ono što nam djeluje kao ispravno i da ”slijedimo naše srce”. No Bog nas je stvorio za drugačije stvari; prekrasne i savršene. Hajdemo vidjeti što Bog ima za reći o tome koje je naše mjesto unutar obitelji i pronađimo zajedno mir. 

Dopustite mi da započnem s time što ću reći da Bog muškarca i ženu smatra jednakima. Jedno nije važnije od drugog, oboje imaju ključnu ulogu u Božjem dizajnu obitelji. 

1. Žena ima manje zapaženu ulogu od muškarca

S obzirom na to da smo stvoreni na Božju sliku i budući da smo Njegova vrijedna svojina, naša vrijednost, naše uloge i mi kao ljudi stvoreni smo s namjerom. Bog nas je stvorio s titulama muškog i ženskog, sinova i kćeri, muževa i žena, očeva ili majki, braće i sestara, a mi bismo trebali prigrliti te uloge i živjeti s punim pouzdanjem u ono zašto nas je Bog stvorio. Bog je isto tako stvorio muškarca i žene tako da budu drugačiji, kako bi jedno drugo nadopunjavali. Primjer ovoga je brak i uloge koje muškarac i žena imaju unutar obitelji. 

Muževi su odgovorni Bogu s obzirom na to kako vode svoje obitelji, kako se brinu za njih i kako ih štite. Efežanima 5, 25-33 uči nas da muževi trebaju iskazivati čast svojim ženama kao što je Krist iskazivao Crkvi. 1. Timoteju 5, 8 uči nas da se muževi trebaju brinuti za svoje, pogotovo za izravne članove svojih obitelji. 1. Petrova 3, 7 upozorava na to da muškarci trebaju braniti svoje žene u tjelesnom, emocionalnom i duhovnom smislu, nježno i s milosrđem. 

Žene imaju odgovornost prema Bogu u vezi toga kako iskazuju poštovanje prema svojim muževima. Žene trebaju biti dostojanstvene, trebaju se brinuti za svoje obitelji kako priliči. Efežanima 5, 22 uči žene na to da trebaju biti spremne podčiniti se autoritetu svojih muževa i da im trebaju dopustiti neka oni vode. 

Izreke 31 opisuje nam plemenitu ženu. Titu 2, 4-5 pruža nam ohrabrujuće riječi o tome kako žena na ispravan način treba voljeti svoga supruga i djecu, tako što će paziti na dom i što će biti vjerna. 

2. Kako bi žena ispunila svoju svrhu, ona mora biti udata i mora imati djecu 

 Prije nekoliko godina preminula je sestra moje bake. Zbog njezine velike vjere i nježnog duha jako sam joj se divila. Nikada se nije udala i nije imala djecu, no njezin je život bio ispunjen. Mnoge je blagoslovila i obogatila svojom ljubaznošću i velikodušnošću. 

Nažalost, naša društva ne poštuju i ne cijene samce. Ovo posebno vrijedi za crkvene organizacije. Zbog ovoga mnogi samci imaju dojam kao da ih se smatra manje vrijednima. K tomu, malo crkvenih organizacija imaju službe koje su orijentirane za samce. Ovo može biti istinito i za parove koji nemaju djecu ili za samohrane roditelje. 

Prijatelji, moramo razumjeti da Bog nije pozvao sve žene na udaju i rađanje djece. Osim toga, nigdje u Bibliji ne piše da nekome treba supružnik ili da mora roditi djecu kako bi ispunio ono što Bog ima za njega ili nju. 

Što Biblija kaže za žene koje su same ili koje nemaju djecu? 1. Korinćanima nas uči da je samaštvo dar i da nije svaki kršćanin namijenjen za brak. Izaija 54, 1 ohrabruje neplodne žene govoreći da se trebaju radovati u Bogu i da će ih Bog blagosloviti duhovno te da će im dati mnoge blagoslove u svoje vrijeme. 

3. Ženino mjesto je kod kuće 

Što žena treba raditi? Ovo pitanje može dovesti do nekih dosta kontroverznih tema i čak može rasplamsati netrpeljivost unutar kršćanskih krugova. Zašto je to tako? Smatram da je uzrok jer se odnosi na stvari koje su povezane sa srcem. 

Izgleda da ovo pitanje pogađa u živac mnoge od nas. Razlog toga jest taj što nas je Bog stvorio kako bismo radili i stvarali, a rad žene dolazi s dimenzijom ljubavi. 

Ako upitate neku majku čime se bavi, vjerojatno ćete dobiti zbir odgovora. No svaki od njih vodit će prema tome kako se trudi ostaviti trajan utjecaj ljubavi na svoju obitelj. Bez obzira na to radi li izvan svoga doma ili je kućanica, možete se kladiti da sve što majka radi jest za boljitak njezine obitelji. Iako bismo trebali smatrati iznimnom čašću i privilegijom to što možemo odgajati našu djecu kako bi voljela Gospodina, što bi trebao biti prvi prioritet, Biblija ne kaže da je mjesto žene samo u obiteljskom domu. Biblija nigdje ne zabranjuje ženi da radi izvan svoga doma. Mnogi dijelovi Pisma mogu ukazivati na to da žene trebaju biti orijentirane na svoj dom, no postoje i stihovi koji pišu o tome da žena koristi svoje odgovornosti kako bi radila na način koji podržava njezinu obitelj. 

Izreke 14, 1 uče da mudra žena izgrađuje svoju kuću vlastitim rukama. Izreke 31, 16 pišu o tome da žena kupuje polje i brine se o njemu. 

Ako ovo primijenimo na današnje vrijeme, to bi moglo ukazivati na to da žena može otvoriti posao ili raditi izvan svoga doma i da se tako može brinuti za svoju obitelj. U osnovi, ako smo poslušni Bogu, ako Ga tražimo u onome što radimo, onda ćemo pronaći mir ondje gdje nas Bog poziva. 

4. Žena bi uvijek trebala biti poslušna i podložna svome mužu 

Biblijski brak zahtijeva poslušnost i podložnost s obje strane. Prvo i najprije muž treba biti poslušan i podložan Kristu, kako bi mogao ispravno voditi svoju obitelj. Ovo je u konačnici i naš poziv: biti poslušne i podložne Kristu. 

Istina je da smo pozvane na poslušnost i podložnost prema našim muževima iz strahopoštovanja prema Bogu. No ovo može biti varljivo, pogotovo ako muž zatraži od svoje žene poslušnost i podložnost u nečemu što se protivi Bogu i Bibliji, ako je na bilo koji način obeščasti ili ako zloupotrijebi svoju ulogu vođe u svome domu. Kada smo suočene s ovako teškim situacijama, najbolje je zastati, moliti se i potražiti mudar savjet. S druge strane, od nas se očekuje da našim muževima budemo podlože, da ih poštujemo i da ih volimo, ali ne trebamo ih štovati niti od njih stvarati idole. 

Nikada ne smijemo zaboraviti da je Bog iznad svega, a to uključuje i bračne odnose. Naša dužnost je da sve što se događa u našim brakovima predajemo Bogu. 

Kološanima 3, 18 uči da žene trebaju biti podložne svojim muževima, jer to veseli Gospodina. Naši brakovi trebaju biti čisti i sveti ispred Boga, kao što nas uči Efežanima 5, 22-23, no to isto tako znači da muž i žena trebaju biti odgovorni jedno drugome i da ne smiju sudjelovati u nečemu što je grijeh ispred Boga. 

5. Žena ne može biti vođa 

Oh da, može! Iako je mužu zapovjeđeno neka bude duhovni vođa i predvodnik svoga doma, to ne znači da on to treba raditi sam. Zdrav brak znači ujedinjenost muža i žene kako bi se podigla obitelj, a prilikom toga se oboje oslanjaju na snage jedno drugoga. Istina u vezi ovoga jest da žene donose svoje Bogom dane kvalitete i lijepe darove u brak. Muž koji ima pouzdanja u njezine sposobnosti oslonit će se na nju radi podrške. Osim toga, muž može voditi svoju ženu istinom, milosrđem i može i on njoj biti podrška; spreman zaštititi je i obraniti je kada je to potrebno. 

Žena može voditi na toliko puno načina: od iskazivanja dobrodošlice mnoštvu djece, do vođenja biblijskog proučavanja za žene, mentorstva drugih majki i sličnih aktivnosti. Mogućnosti ima bezbroj. Sve što trebate učiniti jest pogledati koje su vaše snage i zamoliti Boga neka vas postavit ondje gdje vas treba. 

No, postoji jako puno zbunjenosti kada se govori o ženama i vodstvu, stoga bacimo pogled na dva popularna i stiha koja se često pogrješno tumače, koji doprinose ovom problemu i pogledajmo što oni zaista znače. 

1.Timoteju 2, 11-12 i 1. Korinćanima 14, 34 može lako zbuniti ljude. Ovi stihovi uvijek su bili kontroverzni. Zbog ovih stihova mnogi mogu povjerovati da žene moraju neprestano šutjeti, da moraju biti potpuno submisivne i da nikada ne smiju naučavati. 

No, Pavao ohrabruje i muškarce i žene neka pronađu svoje odgovarajuće mjesto u Crkvi, prema Božjem naumu. Bog je postavio parametre, pogotovo u vezi žena, jer Bog voli svoje kćeri i jako brine za načine kako žene mogu doprinijeti. 

Zapamtite da su Božji red i način stvaranja savršeni. Bog s razlogom poziva muškarce neka vode zajednice vjernika, onako kako On vodi dom. No trebamo razumjeti da i dalje postoji mnoštvo načina kako žena treba voditi, kao što je kada žena uči druge žene kako odgajati djecu na pobožan način. To je također ključno za Božje kraljevstvo. 

Dame, završit ću s ovime: uloga koju vi imate unutar svoje obitelji je važna. Ta uloga je od iznimne važnosti našem Bogu. Ono kako vi doprinosite jest važno, vaša uloga je ključna i vi posjedujete utjecaj, kvalitete i potencijal da svoj dom učinite toplim mjestom, punom dobrodošlice i ljubavi za svakoga tko uđe u njega. 

Podignite svoje glave visoko i hodajte pouzdano, jer vaše mjesto unutar obitelji jest dragocjeno, jer vas Bog upotrebljava da činite velika djela za Njega. 

Autorica: Alicia Searl; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!