Naslovnica Svjedočanstva Životne priče Liječnici su rekli da beba s Downovim sindromom neće preživjeti - a...

Liječnici su rekli da beba s Downovim sindromom neće preživjeti – a pogledajte je sada

Donosimo priču majke kojoj su liječnici rekli da njezina beba s Downovim sindromom neće preživjeti. Priču koja je ispala potpuno suprotno nego što mislite. 

Sarah Ojar je 2016. godine zatrudnjela sa svojim drugim djetetom. Kćer je rodila bez problema tako da je mislila da će i sa sinom biti isto. 

Na ultrazvuk u 12. mjesecu trudnoće otišla je potpuno mirna. Ona i njezin suprug su na to gledali kao na rutinu. 

Kasnije ih je liječnica odvela u drugu sobu i priopćila im tešku vijest. 

Rekla je: „Postoji vrlo mala šansa da vaše dijete ima Downov sindrom.“ 

Roditelji su dobili nekoliko opcija, od kojih je jedna bila pobačaj, no odlučili su nastaviti trudnoću. Kada je bila trudna 16 tjedana Sarah je osjetila bebu kako udara i počela se zbližavati s njom. Mislila je da je sve ipak u redu. 

Rekla je: „Do 20. tjedna i novog ultrazvuka nisam uopće mislila na opciju da je riječ o Downovom sindromu.“ 

No, taj je pregled doveo do još loših vijesti. Roditelji su saznali da njihov nerođeni sin, Zephy, ima tekućinu oko srca, pluća i mozga. 

VIDI OVO: Kolege su povrijedile oca djeteta s Downovim sindromom, a on ih je ušutkao za sva vremena

Beba Down sindrom
Foto: Cafemom.com

Liječnici su savjetovali pobačaj

Rekli su nam da nema šanse da preživi i da trebam pobaciti. 

Majka je podijelila: „Željeli smo znati sve što možemo o njemu i što se događa s nadom da mu možemo nekako pomoći.“ 

Tako je Sarah prošla proceduru koja je mogla dovesti do pobačaja, ali je mogla i pomoći njezinom sinu. 

Nakon te procedure se odmarala nekoliko dana kada je dobila poziv. Rečeno joj je: „Vaša beba sigurno ima Downov sindrom. Želite li sada prekinuti trudnoću?“ 

Sarah je odlučila da to nije opcija. 

Podijelila je kako se osjećala: „Kao obitelj smo prošli kroz razne osjećaje, od nevjerice do nijekanja, od ljutnje i boli, do prihvaćanja i nade. Naše su obitelji bile tu uz nas, a on je bio voljen i prihvaćen i prije nego se rodio.“ 

Beba Downov sindrom 1
Foto: Cafemom.com

Tada još nisu znali hoće li im sin preživjeti. Pratili su njegovo stanje, a nakon nekoliko tjedana su saznali da se tekućina oko njegovih pluća, mozga i srca povukla. Više nisu ni razmišljali o Downovom sindromu, zdravlje njihova sina bilo je važnije. 

Majka je podijelila: „Rođen je vrlo zdrav, dan nakon Božića.“ 

Budući da je imala trudnički dijabetes, Sarah je morala ranije roditi. Njezin sin je proveo dva tjedna u bolnici i bio je jako pospan. 

Sarah je rekla: „Tada nismo znali ništa o Downovom sindromu osim da je to značilo da ima jedan kromosom manje i da će se drugačije razvijati. Nismo imali pojma kako će biti odgajati ga. Imali smo prijateljicu koja je imala dijete s Downovim sindromom tako da smo stupili u kontakt s njom, a ona nas je spojila s drugim korisnim ljudima i grupama. Bolnica nam nije nimalo pomogla.“ 

VIDI OVO: Dječak s Downovim sindromom je prvi put vidio svoju malenu sestru – njegovu reakciju roditelji nikada neće zaboraviti

Prva četiri mjeseca su bila vrlo izazovna

Na početku im je bilo neobično, ali su otkrili da njihov sin nije imao tipičnih problema koji se javljaju kod djece s Downovim sindromom. Prva četiri mjeseca su bila vrlo izazovna. 

„Ušli smo u potpuno novi svijet kao roditelji djeteta s posebnim potrebama. Otkrili smo predivne ljude i zajednice koje su nas prihvatile i pomagale nam.“ 

Zephy je čak bio dio televizijske reklame za podizanje svijesti o Downovu sindromu. 

Budući da su živjeli u Londonu, roditelji su imali pristup odličnim liječnicima koji su im jako pomogli u podizanju Zephyja. 

„Kada je Zephy imao 18 mjeseci odlučili smo pokušati dobiti još jednu bebu. Ubrzo sam zatrudnjela i saznala da nosim identične blizance. Bili smo jako sretni, ali smo se i bojali kako će to utjecati na Zephyja i našu stariju kćer. No, bilo je predivno. Ponekad nam bude teško, ali je Zephy odličan veliki brat“, podijelila je Sarah.  

Beba Down sindrom 2
Foto: Dinky Days Photography

Ove godine će napuniti četiri godine

Ove će godine Zephy napuniti četiri godine. 

Sarah je dodala: „Jako sam uzbuđena i jedva čekam vidjeti što ga čeka u budućnosti. Za sve koji se nađu u sličnoj situaciji, želim vas ohrabriti. Želim da znate da postoji predivna zajednica koja vas čeka s otvorenim rukama. 

Život nije ni blizu onoliko strašan kao što mislite. Zapravo, nije uopće strašan. Pun je radosti, čuđenja i ljubavi.

Sin Downov sindrom
Foto: Dinky Days Photography

Downov sindrom nije nešto o čemu razmišljamo svaki dan. On je svugdje, kao i zrak koji dišemo, ali na koji se ne usredotočujemo. Jedva čekam vidjeti što nas čeka u budućnosti.“ 

NAJNOVIJI ČLANCI