Liječnik tvrdi da je otkrio zašto ljudi odjednom umru od koronavirusa

Richard Levitan je liječnik hitne pomoći iz New Yorka. Kako kaže, 10 dana je volontirao u Bellevue bolnici koja je pretvorena u COVID bolnicu u New Yorku, a nakon svog iskustva za New York Times piše o, kako kaže, zarazi koja tiho ubija Covid-19 pacijente.

“Liječnik sam Hitne pomoći 30 godina. Smislio sam 1994. godine ssutav za podučavanje lijiečnika intubaciji, proceduri ubacivanja cjevčica za disanje. Zbog ovoga sam mnogo dublje istraživao proceduru intubacije i mnogo bolje upoznao dišne kanale, uslijed čega sam i o tome držao predavanja kolegama širom svijeta u posljednjih 20 godina.

Krajem ožujka, kada je bolnički sustav New Yorka postao preplavljen pacijentima, prijavio sam se da volontiram u Bellevue bolnici. Tih dana primijetio sam jednu stvar – ne uspijevamo dovoljno rano dijagnosticirati smrtonosne slučajeve upale pluća. Kada bismo ih primijetili ranije, mogli bismo te pacijente sačuvati od respiratora i spasiti im život mnogo lakše.

Razgovarao sam o tome i sa svojim kolegom i prijateljem, dr. Nickom Caputom, također liječnikom Hitne pomoći iz Bronxa. Zanimalo me je kako on vidi tu stvar i kako se snalazi sa svojim pacijentima. ‘Rich, nikada nisam vidio ništa slično’, rekao mi je.

Bio je u pravu.

VIDI OVO: Liječnici objavili snimku pluća pacijenta zaraženog koronavirusom

Upala pluća kao posljedica koronavirusa je u ekstremno kratkom roku napunila sve bolnice u New Yorku. Obično, Hitna pomoć u New Yorku u čekaonici ima mješavinu raznih pacijenata – od onih sa srčanim i moždanim udarom, povredama, preko onih koji nisu životno ugroženi poput ortopedskih povreda ili migrena.

Međutim, u Bellevue bolnici, svi hitni slučajevi imali su upalu pluća uslijed Covida-19. Samo u tijeku prvog sata moje prve smjene ubacio sam cjevčice za disanje u dva pacijenta.”

Ispostavilo se da čak i pacijenti bez respiratornih problema imaju COVID upalu pluća. Recimo, pacijent koji je došao zbog uboda u rame, koga smo uputili na snimanje zbog moguće povrede pluća, imao je pneumoniju.

Pacijenti koje smo skenirali zbog povreda, ispostavilo se, imali su i Kovid upalu pluća. Stariji pacijenti, koji su došli jer su se onesvijestili iz njima nepoznatih razloga, imali su pneumonije. Veliki broj pacijenata s dijabetesom koji nam je došao zbog tih tegoba imao je upalu pluća a da nisu imali nikakve tegobe.

A ono što nas je najviše iznenadilo je: Ti pacijenti nisu prijavili nikakve probleme s disanjem, iako su snimke pokazale da imaju upalu, a kisik im je bio ispod normale. Kako je to moguće?

VIDI OVO: Simptomi upale pluća: Kako ih prepoznati?

Tiha hipoksija

Tek sad počinjemo shvaćati da COVID upala pluća inicijalno izaziva oblik nedostatka kiseika koju zovemo “tiha hipoksija“. Tiha je jer je skoro nemoguće uočiti je.

Pneumonija je zaraza pluća prilikom koje se plućna krila pune gnojem ili vodom. Normalno, pacijenti osjete nelagodu u grudima, bol pri disanju ili slične probleme. Međutim, pri početnom udaru COVID upale pluća, pacijenti ne osjete taj nedostatak daha, čak i kada imaju manjak kisika. Do trenutka kada osjete prve tegobe, već imaju alarmantno nizak nivo kisika i umjereno do tešku pneumoniju. Normalni nivo saturacije je od 94 do 100 posto. Viđao sam tih dana mnogo pacijenata sa saturacijom od stravičnih 50 posto.

Na moje čuđenje, većina mojih pacijenata reklo mi je da se osjećaju bolesno nekih tjedan dana, da imaju groznicu, kašalj, želučane probleme i umor, ali ne i probleme s disanjem. Kada bi se javili u bolnicu zbog problema s disanjem, ispostavilo bi se da su već u kritičnom stanju.

Cijeli članak pročitajte na OVOM LINKU!