Ljubav nije ključ uspješnog braka – evo što jest!

Znanstvenici su tijekom 11 godina pratili 172 bračna para i ustanovili da predanost jača i štiti vezu. Što su se parovi više trudili oko rješavanja problema, to je njihova povezanost bila jača.

Bez predanosti, partneru je lako zamjeriti čak i najmanju sitnicu – zbog čega je takva veza osuđena na propast. Nije čak ni toliko bitna kompatibilnost, već ustrajnost, piše Daily Mail.

”Važno je raditi na svojim različitostima i prihvatiti jedno drugo “, tvrdi poznata britanska stručnjakinja za veze Tracey Cox.

Jedan od problema je u tome što veliki broj parova ima pogrešan stav, odnosno ima pristup bankovnom računu. Naime, sve dok u vezi dobivaju više nego što bi dobivali da nisu u vezi, parovi ostaju zajedno. No čim naiđu na prve probleme – traže izlaz.

Uspješni parovi sebe vide kao tim, a ne kao pojedince koji misle samo na svoje potrebe. Oni su spremni žrtvovati svoje želje za dobrobit partnera i braka.

Isto vrijedi i za parove koji čekaju na zajednički život tek nakon braka. Oni su konzervativniji u pogledu na brak, te su više predani samoj instituciji u odnosu na parove koji već žive zajedno.

Osim predanosti, u braku je i seks jedan od ključnih faktora jer zbližava partnere. Iako je uvriježeno mišljenje da parovi koji češće seksaju ostaju zajedno, u seksu zapravo nije bitna učestalost već tempo.

Najvažnije je da se parovi dogovore kakav seksualni život žele i svoje potrebe usklade s tim”, napomenula je Cox.