Ljubav je snaga koja sve pobjeđuje
Foto: Unsplash

“… ali od ovih najveća je ljubav.” (1. Korinćanima 13,13)

Ljubav je snaga koja pobjeđuje u svijetu punom mržnje, sukoba i sebičnosti. Ona može postići ono što nijedna druga vrlina ne može te je u tom smislu kraljica svake kreposti. Ljubav na zlostavljanje uzvraća dobrotom. Ona moli za milosrđe prema svojim krvnicima. Postupa nesebično dok svi uokolo bučno zahtijevaju svoja prava. Daje dok ne podijeli sve.

Jedan Indijac vodio je cestom svog slona i stalno ga štapom podbadao da ide brže. Iznenada metalni štap ispao mu je iz ruke i prodorno zazvonio od udarca o tlo. Slon se okrenuo, podigao štap svojom surlom i pružio ga gospodaru. Takva je ljubav.

VIDI OVO: Ljubav njegove supruge je uzrokovala medicinsko čudo

Jedna Ezopova basna pripovijeda o natjecanju između sunca i vjetra u tome tko će natjerati čovjeka da ostane bez svoj ogrtač. Vjetar je žestoko zapuhao, ali što je jače puhao to je čovjek više uz sebe stezao svoj ogrtač. Zatim je sunce zasjalo na njega i on je skinuo ogrtač. Promijenio se zbog topline. Takva je ljubav.

Sir Walter Scott jednom je kamenom pogodio psa lutalicu takvom snagom i preciznošću da mu je slomio nogu. Dok je Scott stajao pun grižnje savjesti, pas je došepao do njega i polizao mu ruku kojom je bacio kamen. Takva je ljubav.

Stanton je drskim pogrdama napadao Lincolna nazivajući ga “podlim prepredenim klaunom” i “pravom gorilom”. Govorio je da bi bilo ludo poći tražiti gorilu u Afriku kad ima jedna u Springfieldu. Lincoln je okrenuo drugi obraz. Stantona je kasnije imenovao ministrom rata tvrdeći da je on najkvalificiraniji za taj posao. Kad su Lincolna ustrijelili, Stanton je stajao kraj njegovog beživotnog tijela, iskreno plakao i rekao: “Ovdje leži najveći vladalac od ljudi kojega je svijet ikad vidio.” Lincoln je nadvladao okrenuvši drugi obraz. Takva je ljubav.


VIDI OVO: 12 stvari koje trebamo znati o pravoj ljubavi

E. Stanley Jones napisao je: “Okrenuvši drugi obraz, razoružat ćeš svog neprijatelja. On te udara po obrazu, a ti ga svojom moralnom hrabrošću udaraš u srce tako što mu okrećeš drugi obraz. Njegovo neprijateljstvo se rastopilo. Tvoj neprijatelj je nestao. Riješio si se svog neprijatelja tako što si se riješio svog neprijateljstva. Svijet je kod nogu Čovjeka koji je imao snage uzvratiti, ali koji je imao snage ne uzvratiti. To je snaga – ona konačna snaga.”

Ponekad se čini da se više može postići izgovarajući oštru riječ, vraćajući milo za drago i zauzimajući se za svoja prava. Ovakve metode posjeduju određenu snagu. Ali težište snage na strani je ljubavi jer umjesto da produbljuje neprijateljstvo, ljubav mijenja neprijatelje u prijatelje.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com