Ljubav uključuje emocije, ali je puno više od toga
Foto: Pixabay

Ljubljeni, ako Bog tako uzljubi nas, i mi smo dužni jedni druge ljubiti.” (1. Ivanova 4,11)

Ne smijemo razmišljati o ljubavi kao o nesavladivom, nepredvidivom osjećaju. Zapovjeđeno nam je da ljubimo, što bi bilo sasvim nemoguće kad bi ljubav bila nekakav neuhvatljiv, sporadičan osjet koji se neobjašnjivo javlja poput najobičnije prehlade. Ljubav uključuje emocije, ali ljubav je više pitanje volje nego emocija.

Moramo se isto tako čuvati predodžbe da je ljubav ograničena na svijet dvoraca iz snova s malo veze s konkretnom životnom svakodnevnicom. Za svaki sat mjesečine i ruža postoje tjedni čišćenja i pranja suđa.

Drugim riječima, ljubav je jako praktična. Na primjer, kad su na stolu poslužene banane, a među njima samo jedna s crnim točkicama, ljubav uzima upravo nju.

VIDI OVO: 7 dokaza da je Bog autor ljubavi

Ljubav očisti umivaonik i kadu nakon upotrebe. Ljubav zamijeni papirnate ručnike kad su potrošeni tako da sljedeća osoba koja ih koristi ne bude u neprilici.

Ljubav gasi svjetla kad nisu potrebna. Podigne zgužvanu papirnatu maramicu umjesto da hoda preko nje. Natoči gorivo nakon što vozi posuđeni automobil.


Ljubav bez pitanja odnosi smeće. Ne pušta ljude da čekaju. Poslužuje druge prije sebe. Iznosi plačuće dijete da ne ometa druge na sastanku crkve.

Ljubav govori glasno da nagluhi mogu čuti. I ljubav radi kako bi imala sredstva da ih podijeli s drugima.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com