Naslovnica Zdravlje Kako stabilna ljubavna veza djeluje na zdravlje partnera?

Kako stabilna ljubavna veza djeluje na zdravlje partnera?

Bez obzira na to jeste li ludi za ljubavlju ili vam je ljubavi dosta, teško je ne razmišljati o vezama i o svemu što one donose. Odlasci na večere, kupovanje ruža za Valentinovo… u stabilnoj vezi mogu koristiti vašem zdravlju. Evo kako…

Sreća

Ludo zaljubljeni ne skrivaju da su sretni. Mnogi koji su u vezi sretniji su od samaca. Istraživanja su pokazala da određena područja u mozgu postaju aktivna kada pogledamo osobu u koju smo iskreno, ludo, duboko i strastveno zaljubljeni.

Snimke magnetne rezonance mozga zabilježene u studiji koja je objavljena u Journal of Neurophysiology (časopis za neuropsihologiju) pokazuju kako se u mozgu ‘svježe’ zaljubljenoga čovjeka intenzivno aktiviraju neka područja u mozgu bogata dopaminom a povezana s nagradama, željama, ovisnostima i euforičnim stanjima. Jedno od tih područja, korteks, odgovoran je za kognitivne procese i emocije karakteristične za ljubav. Uz to, istraživači napominju kako se snimke magnetne rezonance mozga zaljubljenih osoba vrlo malo razlikuju od snimki seksualno uzbuđenih.

Duži životni vijek

Longitudinalna istraživanja i popisi stanovništva pokazali su kako nevjenčani imaju veću vjerojatnost da će rano umrijeti nego oni koji su vjenčani i žive sa svojim supružnikom.

Istraživanje Američkog zavoda za statistiku koje je 2000. godine provedeno na 281 460 osoba iznad četrdeset i pet godina, pokazalo je da nevjenčane osobe imaju značajno viši rizik od ranije smrti nego što to imaju osobe koje jesu vjenčane. Slični pokazatelji zabilježeni su i u istraživanjima u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj. Prema studiji istraživača sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, objavljenoj 2011.u Journal of Aging and Health (medicinski časopis), muškarci s nižim prihodima i socioekonomskim statusom koji su u braku (čitav život ili su se ponovno oženili), imaju duži životni vijek.

Iako su istraživači naglasili kako je iz dobivenih podataka teško procijeniti na koji način bračni status utječe na trajanje života, moguće je da vjenčane osobe, čak i one koje su nakon rastave ponovno stupile u brak, duže žive jer imaju jače društvene veze te zato što češće održavaju kontakt s obitelji nego što to čine samci.

Manje stresa

Logično je pretpostaviti da mirne veze u kojima nema puno dramatiziranja nisu stresne, no neka istraživanja to i dokazuju. Nedavna istraživanja otkrivaju da su samci skloniji stresu nego osobe koje su u braku ili stabilnoj vezi. Prema istraživanjima Sveučilišta u Chicagu i Northwestern Sveučilišta, status veze može utjecati na lučenje kortizola, hormona stresa.

U istraživanju objavljenom 2008. godine u Journal of Family Psychology (Časopis obiteljske psihologije), navodi se kako žene koje podupiru muževi imaju manje poteškoća u braku te su posljedično tolerantnije kada dođe do bračnih poteškoća.

Manje boli

Popularne pjesme pjevaju o tome kako „ljubav boli“. Međutim, istraživanja su pokazala da ljubav može bol – ublažiti. U istraživanju iz 2010., čiji su rezultati objavljeni u časopisu PloS ONE, proučavalo se na koji je način ublažavanje boli povezano s romantičnim osjećajima i aktivacijom sustava nagrade u mozgu. Istraživači su podvrgnuli petnaest ludo zaljubljenih studenata blagoj boli. Svakome su pojedinom studentu na dlan stavili vruću kocku istovremeno mu pokazujući fotografiju voljene osobe, a zatim pokazujući mu fotografiju jednako fizički privlačne osobe.

Manje problema s mentalnim zdravljem

Osobe u vezi povremeno izluđuju jedno drugo, no ne doslovce. Čak štoviše, istraživanje koje je 2010. godine provedeno na Sveučilištu Florida State, na 1621 studentu, pokazalo je da osobe koje su u ozbiljnoj vezi imaju značajno manje problema s mentalnim zdravljem nego samci. Zapravo, studija je pokazala da osobe u izvanbračnim vezama koje imaju više partnera, češće pate od fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema.

Izvor: Book.hr

NAJNOVIJI ČLANCI