Loše vijesti mir u srcu
Foto: House photo created by freepik - www.freepik.com

Evo četiri načina kako možemo gledati na sve loše stvari koje se događaju u svijetu i opet imati mir u umu.

Božja suverenost

Nakon što su Daniel i većina Judinih stanovnika bili odvedeni u ropstvo Daniel je razumio da je bila Božja volja da se ovo dogodi i počivao je u tome. Daniel je znao da samo Bog „mijenja vrijeme i sezone, miče i postavlja kraljeve“ (Daniel 2, 21a) tako da ga Božji postupci nikada nisu iznenadili.

Možemo biti sigurni da bez obzira što se događa Bog to već zna jer „Po meni kraljevi kraljuju i velikaši dijele pravdu“. (Izreke 8, 15) Čovječanstvo može misliti da ono vodi glavnu riječ no „Ne, Bog je, koji sudi: “jednoga ponizuje, drugoga uzvisuje“. (Psalam 75, 7)

Ako imate financijskih problema, onda znajte da nije čovjek taj koji postaje bogat ili siromašan već „Gospod osiromaši i obogati, ponizi i uzvisi“. (1. Samuelova 2, 7) Kada vidite da se burza ruši, da se mirovine smanjuju ili da se vaš štedni račun umanjuje na gotovo ništa sjetite se da su naši životi u Njegovim rukama, no još uvijek bih bio u lošem stanju i u Božjim rukama, nego u dobrom stanju, a bez Boga.

Radna svrha

Apostol Pavao je napisao: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“. (Rimljanima 8, 28) Pavao kaže da štogod da se dogodi, to se odvija u skladu s Božjom svrhom. Ne kaže da će se sve stvari odvijati za naše dobro u skladu s našim zamislima.

Radije bih živio Božju svrhu nego svoju, no ovaj stih isto tako ukazuje da bez obzira što se dogodi, dobro ili loše, sve će se na kraju odviti za ono što je najbolje za nas. To najbolje se možda neće dogoditi danas. Mi živimo u društvu trenutne slave. Mikrovalne, internet i zrakoplovi na mlazni pogon su stvari koje ljudi koriste u žurbi, no Bog nikada nije u žurbi.

Sotona bi želio da donesemo brzoplete odluke, no Bog želi da te odluke donesemo na temelju molitve, savjetovanja s Njime i proučavanja Njegove Riječi. Kako bismo gledali na kaos oko nas, pljačke, ubojstva, uragane, potrese, prirodne i katastrofe učinjene od čovjeka ako bismo prepoznali da Bog može iskoristiti zlo za dobro? Znam da je teško vidjeti bilo što dobro u takvim stvarima, no isprva je bilo teško vidjeti bilo kakvo dobro koje bi proizašlo iz toga da je Isus umro na križu, ali koliko je to dobra donijelo!

Križ je Božji savršeni primjer kako Bog koristi zlo za dobro, jer je zlo koje je Krist pretrpio bilo upotrijebljeno za neograničeno dobro za grešnika poput nas, kao i one koji se još nisu rodili i tek trebaju sagriješiti.

U zagrljaju milosti

Ivanovo Evanđelje sadrži neke vrlo utješne Isusove riječi u kojima možemo počivati za vrijeme preokreta, prijetnji ratom, uličnog nasilja i terorizma. Osobno pronalazim mir i sigurnost u Ivanu 10, 27-29 gdje Isus kaže: „Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve“. (Ivan 10, 27-29)

Ovaj stih pokazuje da nismo mi ti koji se trebamo primiti za Boga već je Bog taj koji nas zgraba. Ako sa svojim sinom hodam ulicom onda ne očekujem da se on primi za moju ruku već on očekuje da ja njega uhvatim i vjerujte mi to činim. Mi ne samo da nas Isus čvrsto drži u svojim rukama već nas i Bog čvrsto drži u svojim. Recite mi, tko ili što bi nas moglo iščupati iz Njegovih ruku?

Shvaćam da se nasilje u svijetu povećava, stoga kada gledate vijesti sa svojom djecom i kada gledate o nasilju i problemima drugih recite im da je Bog vladar nad svime time. Recite im (i sebi) da Bog zna što se događa i da će On zlo iskoristiti za dobro, da smo baš tu gdje trebamo biti; u njegovom stisku milosti te da nas nitko neće iščupati iz Božje ruke. Svoje umove usmjeravamo na Krista. Kada vas zgrabi strah tada prebivajte u stisku milosti ili u suverenim rukama Isusa Krista i Oca. To je najsigurnije mjesto u svemiru.

Čežnja za kraljevstvom

Kada vidim patnje u svijetu to ne čini da se pitam ima li Boga već me tjera na to da još više želim vidjeti Boga, jer kada konačno vidimo Boga „I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu“. (Otkrivenje 21, 4)

Volim sretne završetke i ovaj više nego što ga mogu opisati. To je ”onaj dan” u kojem prebivam dok čitam o zlostavljanoj djeci, zanemarenim životinjama i oprečnim stranama društva koje se međusobno sukobljavaju u sve većoj vatri nasilja. Jeste li shvatili da „Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde, koji će mi dati Gospodin u dan onaj, pravedni sudac; a ne samo meni, nego i svima, koji su ljubili dolazak njegov“. (2. Timoteju 4, 8) Isto vrijedi i za vas.

Ako ljubite Njegov dolazak, što znači da čeznete za dolaskom Krista, to vrijedi jedne krune u Božjem kraljevstvu. U ovome svijetu „Svaki natjecatelj sve moguće izdržava; oni da dobiju raspadljiv vijenac, mi neraspadljiv“. (1. Korinćanima 9, 25) Biblija uči „svačije će djelo izići na svjetlo. Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati. Ostane li djelo, primit će plaću onaj tko ga je nazidao. Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj“. (1. Korinćanima 3, 13-15) Stoga postoji nada boravka na nebu.

Zaključak

Vjerovati Bog znači vjerovati onome što je ispred nas. Lakše je vjerovati onome što vidimo vlastitim očima, no vjerovati u nadi o danima ili vremenu koje još nije došlo, to je druga priča, no tada moramo gledati očima vjere i počivati u Bogu.

Bog je suveren i ništa se ne događa greškom. Bog ima svrhu i ona će se dogoditi. Bog ne dopušta nikome da prođe kroz Njegove prste slučajno ili kroz djela drugih. Vjerujem da će najveća nagrada za sve nas biti naša božanska želja da se sretnemo s Isusom, licem u lice. Ne mislite li i vi tako?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faitinthenews.com