majčina ljubav mozak djeteta
Foto: Pixabay/Daily Mail

Istraživanje i usporedba snimki mozgova dva trogodišnjaka otkrili su zapanjujuće činjenice o tome koliko majčinka ljubav ima utjecaja na djetetov razvoj.

Snimke su otkrile da je mozak s lijeve strane, koji pripada normalnom trogodišnjaku, znatno veći i sadrži manje tamnih područja od mozga sa desne strane koji također pripada trogodišnjaku koji je preživio ekstremno zapostavljanje.

Foto: Daily Mail

Neurolozi navode da je razlika u veličini njihovih mozgova primarno izazvana načinom na koji su ih majke odgajale. Na prvi pogled, gledajući desni mozak reklo bi se da je dijete pretrpjelo povrede ili bolesti u prošlosti, ali stručnajaci navode da istina leži u tome da je ono najvjerojatnije bilo zapostavljano od majke, dok je drugo dijete s većim i bolje razvijenim mozgom odraslo uz mnogo ljubavi i podrške obitelji.

Kako su istraživači naveli za britanski Telegraph, dijete s većim mozgom bit će inteligentnije i razvit će bolje društvene vještine, za razliku od djeteta čiji se mozak nalazi s desne strane slike, koje ima veće šanse da postane ovisnik ili kriminalac. Da stvar bude još gora, djeca koju su majke zapostavljale u djetinjstvu podložna su i većim zdravstvenim problemima.

U istraživanju je navedena i još jedna činjenica. Naime, majke koje zapostavljaju djecu u najranijem djetinjstvu upravo su isto tako bile tretirane od svojih roditelja i nemaju potpuno razvijen mozak, te ovakvo ponašanje predstavlja začarani krug. Ipak, ono se može prekinuti ukoliko dođe do rane intervencije i uz podršku obitelji.

Još jedno istraživanje je došlo do saznanja da su djeca koja imaju majčinku ljubav i pažnju u najranijoj fazi života pametnija i bolje reagiraju na stres.