Julia, majka trogodišnje Maren Berghaus, na Facebooku je objavila fotografije svoje kćerke dok prolazi kroz anafilaktički šok, da pokaže koliko strašne alergije na hranu mogu biti.

Njena djevojčica alergična je na orašaste plodove, a tijekom kontroliranog alergijskog testa u liječničkoj ordinaciji majka je snimila kako izgleda anafilaktički šok i poručila: Nije ni približno kao što vidimo na televiziji.

Liječnik je Maren dao desetinu indijskog oraščića. U prvih pet minuta počela se češati po ušima, a zatim se požalila i na bol u trbuhu.

Tijekom tog vremena još se nije pojavio nikakav osip. Cijelo vrijeme djevojčica se mirno igrala. Kada je lagano zakašljala, majka je pozvala sestru da joj provjeri disanje. Pokazalo se da ima problema i s disanjem, a iako se mirno igrala, njeno srce je ubrzano lupalo.

Foto: Facebook

Samo nekoliko trenutaka kasnije dogodio se preobrat. Djevojčica je počela gubiti zrak i onesvijestila se.

Simptomi se obično pojave u roku od nekoliko minuta, a često uključuju osip, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i naticanje jezika i/ili grla. Da se ponište ti simptomi u mišić se daje injekcija adrenalina, zbog kojeg se tlak ponovno diže i opuštaju se mišići dišnog sustava.

Foto: Facebook

Dobila je nekoliko injekcija u fazama kako bi se simptomi smirili. Injekcija adrenalina pomaže u alergijskim reakcijama, a majka je na Facebooku upozorila kako je odlučila objaviti ovo kako bi svi koji imaju djecu s alergijama mogli prepoznati da je riječ o anafilaktičkom šoku jer “dolazi tiho” i mnogi ga ne bi prepoznali dok ne postane kasno, prenosi Vecernji.

Reci što misliš