Majka je podijelila snimku grla svog sina – svi roditelji to trebaju vidjeti

Iako svijest o ovoj opasnosti baš i nije proširena, grozdovi su jedan od najučestalijih uzroka gušenja kod djece.

Majka je podijelila snimku grla svog sina
Foto: Facebook

Malene igračke, novčići i magneti su jako opasni za djecu i predstavljaju rizik od gušenja za kojeg svi znamo.

No, možda ćete se iznenaditi kada saznate da voće i povrće isto može biti opasno. Blogerica i majka Angela Henderson je podijelila snimku grla svog sina na kojoj se može vidjeti bobica grozda koja je tamo zapela. Njezin je cilj upozoriti na opasnosti određene hrane kada je riječ o djeci, prenosi Brightside.

Saznali smo zašto je važno rezati grožđe, mini-rajčice i slično voće i povrće.

Angela Henderson, australska blogerica i majka dvoje djece, je upozorila roditelje na opasnosti gušenja hranom objavljivanjem snimke grla svog sina. Angela je napisala:

„Znate li u vezi čega je ova snimka? U vezi grozda. Bobe grozda koja je zapela na ulazu u dušnik 5-godišnjeg dječaka. Ova malena dušica je morala proći kroz operaciju uz lokalnu anesteziju kako bi grozd bio uklonjen. Imao je sreće što je dio dišnog kanala ostao otvoren inače je sve to moglo jako loše završiti.

Foto: Pixabay

Zašto je važno rezati bobice grozda na pola.

Iako svijest o ovoj opasnosti baš i nije proširena, grozdovi su jedan od najučestalijih uzroka gušenja kod djece. Oblik i veličina grozda su savršeni da zapnu u grlu djeteta, zatvore dišni put i zapečate ga smanjujući ili prekidajući dotok zraka.

Uz to, njihova glatka tekstura i fleksibilna površina onemogućava pomicanje iz dušnika. Kao rezultat je često potrebna operacija kako bi se boba grozda uklonila.

Prema Odjelu za zdravlje u New Yorku, gušenje je četvrti najveći uzrok nenamjerne smrti kod djece mlađe od pet godina. U Americi najmanje jedno dijete u pet dana premine zbog gušenja hranom. Na svu sreću, takve se ozljede i nesreće mogu spriječiti ako obitelj, prijatelji, školsko osoblje i zajednica postanu svjesniji skrivenih opasnosti.

Liječnici i neprofitne organizacije predlažu proizvođačima određenih namirnica da označe hranu kao opasnu za djecu. „Jednostavno upozorenje koje naznačava da neku hranu treba usitniti ili ne davati manjoj djeci može spasiti mnogo te djece“, rekao je Bruce Silverglade iz Centra za Znanost u Americi.

Nemojte zaboraviti usitnjavati i drugo voće i povrće.

Grožđe nije jedina grana koja može uzrokovati gušenje kod djece. Mini-rajčice, borovnice i drugo okruglo voće i povrće koje je veličine bobe grozda može biti opasno. Zapamtite da se to voće i povrće treba rezati po duljini inače će i dalje biti dovoljno veliko da zapnu u grlu djeteta. Ako niste sigurni da je i ta veličina prikladna za djete, još ih usitnite.

Reci što misliš