Mnogo se priča o tome što treba učiniti, a malo o tome da samo treba biti.

Prije nekoliko dana sam pravila palačinke i potpisivala neke formulare za školu. Kada sam se iskrala kako bih se našminkala, čula sam moju osmogodišnju kćer kako govori mom suprugu: „Tata, gdje je mama?“.

Rebekah je izašla iz kuhinje i počela pretraživati kuću. Pronašla me je u kupaonici.

„Samo sam trebala znati gdje si“, rekla je.

Tada me je pogodilo.

Ona zaista mari kada se posvađamo kao majka i kćer, kada se raspravljamo i kada se ponekad osjećam da nisam dobra majka.

Istina je, ona ima radar za mene. Ona je potpuno svjesna koliko sam uključena u njezin odgoj i pazim li na njezine potrebe. Ona zna kada sam potpuno usredotočena, ili sam na mobitelu pa sam samo napola usredotočena. Ona često zna više nego što mislim. Ona samo želi znati da sam blizu kada radi na nekom projektu, igra se ili gleda svoj najdraži crtić.

Ponekad zaboravim da je moje prisustvo pokraj moje djece jedan od najboljih darova koje im mogu dati. Možda zato stručnjaci za veze kažu da se ljubav slovka kao V-R-I-J-E-M-E.

Društvene će vam mreže reći suprotno. Reći će vam da trebate isplanirati putovanje, napraviti ovu kreativnu stvar, upisati ovaj sport, kupiti tu posebnu lutku, napraviti najbolju rođendansku zabavu za svoje dijete i biti sve svima cijelo vrijeme jer ste vi, zapravo, supermama.

Mnogo se priča o tome što treba učiniti, a malo o tome da samo treba biti. Mi nikada nismo pozvane da budemo supermame, nego da budemo vjerne svoje zvanju.

Jesmo li zaboravili da je naše prisustvo pokraj naše djece u najvažnijim godinama njihovog života ključno za razvoj njihove smjelosti, osjećaja vrijednosti, sigurnosti, odnosa prema vezama i razvoja vjere u njihovog Nebeskog Oca koji ih voli i brine za njih više od nas samih?

Naše prisustvo, ljubav, pažnja i briga im pokazuju kako nas Isus voli i brine se za nas u potpunosti – u našim najtežim trenucima, suzama, vikanju, pitanjima, strahovima, bolima i slomljenosti. Naša blizina im komunicira da smo tu bez obzira na sve i da podržavamo sve što oni jesu kao djeca – da marimo za pitanja njihovih srdaca.

Kada dođe dan kada se budu pakirali i odlazili iz naše kuće, neka znaju u svojim srcima:

Moja je mama tu za mene. Znam to bez sumnje. Njezina ljubav i predanost su me oblikovali u osobu kakva sam danas.

Svima majkama: ne morate sve raditi i biti sve svima. Imate dopuštenje reći „ne“ zbog dobrobiti svoje obitelji. Možda samo na jedan dan trebate zaboraviti za sve obaveze, očekivanja, novosti, savršene fotografije na Pinterestu, prevelika očekivanja od sebe i sve one „da bar“ rečenice te trebate biti potpuno posvećeni svojoj djeci. Ja ću pokušati učiniti isto to.

Oni vas trebaju više nego ikoga. Nemojte podcijeniti dar svoje prisutnosti kao majka svojoj djeci. To je moćniji dar nego što možete zamisliti.

Autorica: Samantha Krieger; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com