Majka tuži bolnicu jer joj nisu rekli da će joj dijete imati Downov sindrom
Foto: Publicdomainpictures.net

Majka tuži bolnicu za nepravilno testiranje na Downov sindrom. Izjavila je da bi pobacila svoje dijete da je ranije znala da ima Downov sindrom.

Britanska građanska Edyta Mordel, 33, kaže da je rekla liječnicima da provedu testove koji bi utvrdili ima li njezino dijete kakvih problema.

No Nacionalna udruga za zdravlje to poriče i tvrdi da je majka na početku željela testiranje, ali ga je na kraju odbila kada je došla na pregled u 12. tjednu trudnoće – nešto što je „gorko zažalila“ poslije rođenja i dijagnoze svog sina.

Njezino odbijanje testiranja zabilježeno je u njezinom liječničkom kartonu.

Navodni slučajevi kao ovaj se kontroverzno imenuju kao „lažno rođenje“ te mogu rezultirati dobivanjem velikih svota novca za naknadu majkama. U posljednjih pet godina u takvim je slučajevima isplaćeno gotovo 70 milijuna funti, prenosi Faithwire.

Mordel je podigla tužbu kojom traži 200 000 funti kako bi pokrila financijske troškove brige za svog sina te zbog činjenice da više neće moći raditi kao prije.

„Razgovarala sam s babicom o testiranju na Downov sindrom. Informirala sam se. Pogledala sam mnogo snimaka te sam čitala o testiranju“, rekla je na sudu.

„Od početka sam znala da ću pristati na testiranje za Downov sindrom i da ne bih donijela nikakvu drugačiju odluku“.

Njezin odvjetnik je rekao da su Mordel i njezin partner bili odlučili pobaciti u slučaju da beba bude imala Downov sindrom.

„Gospođi Mordel bi službeno bio ponuđen pobačaj, a ona i njezin partner, Lukasz Cieciura, su se složili da bi u tom slučaju prekinuli trudnoću“, rekao je odvjetnik.

Mordel je rodila dječaka Aleksandera carskim rezom u siječnju 2015. godine – rečeno je da je bila vrlo „uzrujana i ljuta“ kada je dječaku dijagnosticiran Downov sindrom.

Nacionalna udruga za zdravlje odrješito tvrdi da majka nije jasno zatražila testiranje što je nosilo rizik spontanog pobačaja. No iako je to zabilježeno u Mordelinom kartonu, ona još uvijek tvrdi da je tražila testiranje.

„Odbijeno testiranje na Downov sindrom“, napisano je u njezinom kartonu prilikom pregleda u 12. tjednu trudnoće.

„Gospođa Mordel je vjerojatno shvatila da nije obavila testiranje“, dodao je odvjetnik optuženih, „Ne samo da je dobila kopiju svog liječničkog kartona gdje piše da je odbila testiranje, nego je mogla i shvatiti da nikada nije dobila rezultate testiranja“.

Jedna od 1000 beba rođenih u Engleskoj će imati Downov sindrom. Očekivana životna dob za osobe s Downovim sindromom je 50 do 60 godina.