Mama iznenadila medicinsko osoblje znakom koji je stavila iznad svog bolničkog kreveta

Dojenje ili bočica, što je bolje? To je debata koja traje već godinama; je li za novorođenče bolje dojenje ili određena formula u bočici.

U konačnici je odluka na majki. Nekim je ženama neugodno dojiti ili to ne mogu raditi jer im tijelo je proizvodi dovoljno mlijeka.

Foto: Instagram

Mnoštvo je razloga zašto je bolja bočica ili dojenje za svaku majku i bebu. Iako bi majke međusobno trebale poštivati jedna drugu u odlukama, to nije uvijek slučaj.

Majke koje doje se često kritizira što doje u restoranima i slično; a na druge se majke čudno gleda kada djetetu daju bočicu. Jedna je majka imala osjećaj da bi ju se moglo krivo gledati što je odlučila ne dojiti svoje dijete tako da je napravila vrlo lukav znak kako bi svima objasnila svoju posebnu situaciju.

Foto: Instagram

Majka Meghan Koziel je sanjala da će jednog dana imati bebu. No taj je san uništen (makar na samo nekoliko godina) kada joj je 2015. dijagnosticiran rak dojke.

Imala je samo 26 godina je je prošla kroz potpunu mastektomiju i mnoštvo agresivnih i invazivnih zahvata kako bi pobijedila rak. Na početku ju je čekala tmurna budućnost bez djece, ali zahvaljujući modernoj medicini, vratila joj se nada za osnivanjem obitelji.

„Prije tri godine, kada mi je dijagnosticiran rak dojke, mislila sam da mi život nikada neće biti isti. Bila sam prisiljena donositi OGROMNE životne odluke uključujući očuvanje moje plodnosti kroz izvlačenje jajašaca. Nakon dvije godine hormonske terapije (moj je rak bio toliko snažan da je jako utjecao na estrogen i progesteron u mome tijelu) odlučila sam prestati s lijekovima kako bi ispunila svoj san i postala majka.“

17.9. joj se san ostvario kada je rodila djevojčicu Kendru Jane Koziel. Bila je zdrava i savršena.

„Rak mi je zauvijek promijenio život… no sam pogled na moju djevojčicu je otopio moje strahove od povratka raka i ponovnog liječenja. Neopisivo sam blagoslovljena.“

Zadnja stvar koju je Meghan trebala dok je uživala u vremenu sa svojom bebom jest da drugi komentiraju zašto ne doji. U njezinom slučaju to nije bilo moguće.

Tako da je vrlo strpljivo i lukavo dizajnirala roza znak koji je objašnjavao njezinu situaciju. Ujedno se okrenula društvenim mrežama kako bi druge obrazovala o svom problemu.

„Pažnja pažnja! Zaista imamo buduću majku koja je imala mastektomiju što znači da više nema grudi. Napravila sam plakat kako bi ljudi znali zašto mi NEĆEMO dojiti našu malenu sreću. Da, nemam grudi… zbog toga nisam sposobna dojiti.“

Stavljanje znaka iznad svog kreveta je smanjilo broj puta koji je morala svima objašnjavati zašto ne doji. I jako je dobro funkcioniralo.

Na znaku je pisalo:

„Zona bez dojenja

Iako je dojenje poseban zadatak

Prije nego pitate malo zastanite.

Naša beba će jesti iz bočice

I to neće utjecati na njezinu budućnost.

Ova je majka preživjela rak.“

Meghan je prije radila u bolnici tako da je znala da neće svaki liječnik i sestra pročitati cijeli njezin karton kada uđu u sobu. Prijateljica je tako dobila ideju da napravi plakat što se svidjelo i bolničkom osoblju.

Na žalost, Meghan i dalje dobiva neželjene savjete nepoznatih osoba. Njezina lokalna prodavaonica mlijeka ima mlijeko samo za bebe koje su rođene prerano i za blizance, nema velikog pokrića za osobe koje su prošle kroz rak dojke, a testirano mlijeko se prodaje za 3-5 dolara po 300 mililitara.

„Rekli su mi da pokušam otići na Facebook grupu u kojoj se javljaju donatorice mlijeka, ali sam odustala jer nema načina da se to mlijeko testira. Da, prirodno mlijeko je odlično te ima fantastična svojstva… no, može i nositi bolesti. Nisam spremna riskirati život svoje kćeri koristeći nečije prirodno mlijeko kada postoje formule koje su testirane godinama i koje se gotovo ne razlikuju od prirodnog mlijeka.“

Meghan se nada da će njezina priča dati nadu dugim majkama oboljelima od raka dojke koje jednog dana žele biti majke. Ona je dokaz da se čuda zaista događaju.

„Svi preživjeli do raka dojke koji žele biti majke – nikada nemojte odustati. Liječnici ne mogu garantirati plodnost, ali ako bilje razmislite…. Plodnost nikome nije zagarantirana. Čuda se događaju, postoji mogućnost prirodne ili umjetne oplodnje i posvajanja… UVIJEK postoji način da postanete majka. Samo morate pronaći put i posvetiti mu se.“

Meghan ujedno ohrabruje majke da si vjeruju kada je riječ o dojenju ili bočici. Pogotovo kada je u pitanju njihovo zdravlje.

„Za sve majke slične meni koje imaju problema sa zdravljem, a kojima stalno daju neželjene savjete na društvenim mrežama… nemojte se mijenjati. Svi mi moramo odlučiti što je najbolje za našu obitelj te ničiji posao nije govoriti nam što da radimo. Odgojite svoje dijete u ljubavi i sreći i sve će biti u redu.“

Čestitke Meghan i njezinom suprugu na rođenju njihove bebe. Neka Meghan Bog podari još godine i godine dobrog zdravlja.

Reci što misliš