Među mladima pojavio se novi vid ovisnosti, koji nije legalan, ali je vrlo dostupan mladima, najčešće srednjoškolcima. U pitanju je snus – mljeveni duhan koji je spakiran u vrećice, baš poput čaja. U pitanju je vlažan duhan u prahu nastao kao varijanta suhog burmuta još u 18. stoljeću.

Kako se može nabaviti potpuno javno u prodavaonicama, ali i putem interneta, do ovog duhana je vrlo lako doći, a najčešće ga kupuju upravo tinejdžeri.

Duhanska industrija ga je promovirala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije točno, jer su studije pokazale potpuno suprotno.

Mladi ovaj proizvod koriste tako što ga postave između gornje usne i desni. Za razliku od duhana koji se žvaće, ovaj se ne treba ispljunuti.

Gepostet von Snus am Samstag, 11. Januar 2014

VIDI OVO: 10 načina kako pušenje cigareta utječe na tijelo

Ipak, sve ukazuje na to da ova navika može imati neke loše i vrlo teške posljedice.

Nakon otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može izazvati rak usne šupljine, a nakon pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrijela, želuca i gušterače. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sustav, jer ima jako visoke koncentracije nikotina.

Kada je u pitanju ovisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duhanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina.