Predsjednik Milanović kritizirao EK što brani spominjanje Božića: “Europa je kršćanski kontinent”

Predsjednik Zoran Milanović, iako nije vjernik, kritizirao je EK što u svojim smjernicama brani spominjanje Božića.

Kako smo već pisali, prošle je nedjelje talijanski list Il Giornale objavio sadržaj smjernica Europske komisije (EK) za izbjegavanje diskriminacije i promicanje inkluzivnosti. Europska komisija ih je implementirala 26. listopada, a služile su za internu komunikaciju među njezinim zaposlenicima.

Predsjednik Milanović: “Europa je kršćanski kontinent”

Predsjednik Milanović je u petak izjavio novinarima: “Imate smjernice u Europskoj komisiji, vidjeli ste tu glupost, smjernice da se ne spominje Božić. Što da se spominje? Oktobarska revolucija? Božić je Božić, i za one koji nisu vjernici, kao ja, i za one koji jesu.”

“Europa je kulturološki kršćanski kontinent. To ne znači da nije otvorena za one koji su drugačiji, koji nisu kršćani, koji su muslimani …”, prenosi Bitno.

VIDI OVO: Europska komisija namjeravala zabraniti riječ ‘Božić’ i korištenje krsnih imena

U smjernicama je naveden čitav niz primjera izraza koje treba izbjegavati i preporuke što koristiti umjesto toga.

“Ne slave svi kršćanske blagdane i svi kršćani ne slave te blagdane na iste datume”, kaže se u smjernicama i preporučuje da se izbjegavaju izrazi poput “božićno vrijeme može biti stresno” i umjesto toga da se kaže “blagdansko vrijeme može biti stresno”. Također je predloženo da se imenice poput “muž” i “žena” ili “otac” i “majka” zamijene s izrazima “supružnik” i “roditelj”.