Naslovnica Novosti Kršćanske vijesti Milijuni kršćana žive u opasnosti od otmice i mučenja

Milijuni kršćana žive u opasnosti od otmice i mučenja

Milijuni kršćana diljem svijeta žive u opasnosti od otmice, zatvaranja, mučenja i ubojstva. Situacija je iz godine u godinu sve gora. 

Nepravedno zatvaranje kršćana, uključujući uhićenje i otmicu, “jedan je od najzastupljenijih, najtrajnijih i najozbiljnijih oblika progona danas”, pokazalo je istraživanje Aid to the Church in Need (ACN).

U godišnjem izvješću “Oslobodite svoje zarobljenike” objavljenom u srijedu, dobrotvorna organizacija priopćila je kako milijuni kršćana širom svijeta žive u stalnom riziku od otmice, a žene se suočavaju s prijetnjama silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja.

Izvješće se referira na istraživanje Otvorenih vrata (Open Doors). Ono je utvrdilo da je svakog mjeseca u 50 najgorih zemalja koje progone kršćane u prosjeku 309 kršćana nepravedno zatvoreno, dok je u 2019. oteto čak 1052 kršćana, prenosi Christian Today.

Nagli porast otmica maloljetnih kršćanki

U Pakistanu, ACN upozorava na “nagli porast” otmica maloljetnih kršćanki i drugih manjinskih vjera, poput Maire Shahbaz (14).

Ova djevojčica je prošle godine oteta, prisiljena odreći se svoje kršćanske vjere te udati se za muslimana, a onda snimana tijekom silovanja. Uspjela je pobjeći, ali sada se skriva s obitelji zbog prijetnji smrću.

Asia Bibi, pakistanska kršćanka koja je godinama iščekivala smrtnu kaznu zbog bogohuljenja prije nego što je oslobođena, rekla je da su djevojke poput Shahbaz “laka meta”.

“Njihova kršćanska vjera čini ih bezvrijednima u društvu”, rekla je.

“Sudovi se neće prikloniti njima. Doista, nitko u našoj vjerskoj zajednici ne može imati zajamčenu sigurnost.”

Dodala je da je u njezinoj zemlji bilo “bezbroj drugih” koji su nepravedno lišeni slobode te da se ona obvezala zauzeti se za njih.

“Tijekom svojih najmračnijih trenutaka obećala sam da ću se, kao što sam i učinila, zalagati za one koji pate, ako preživim svoje iskušenje – križ koji sam godinama nosila.”

Međunarodna zajednica treba reagirati

Apelirala je na međunarodnu zajednicu da zaustavi nepravedno zatvaranje kršćana.

“Jedna zajednička stvar mnogim ljudima iz ovog izvješća jest da su prisiljeni patiti u tišini”, rekla je.

“Vrijeme je da svijet čuje ove priče; vrijeme je da se o istini govori na vlasti. Vrijeme je da oni koji zatvaraju nevine ljude budu izvedeni pred lice pravde.”, istaknula je Asia.

“Vrijeme je da vlade djeluje. Vrijeme je da se okupimo u znak podrške našim vjernim zajednicama, ranjivim, siromašnim i progonjenima. Ne bismo se trebali odmarati sve dok nasilnik konačno ne čuje naš poklič: ‘Oslobodite svoje zarobljenike.'”

Najgore je kršćanima u Nigeriji, Sjevernoj Koreji, Kini i Pakistanu.

NAJNOVIJI ČLANCI