Mama šalje upozorenje nakon što joj je sin obolio od čudne bolesti povezane s virusom COVID-19

Kako izgleda MIS-C – multisustavni upalni sindrom kod djece? Mama šalje hitno upozorenje roditeljima nakon što je sin obolio od ove bolesti uzrokovane koronavirusom.

Majka Amber Dean prošlog je mjeseca dobila koronavirus. Zajedno sa svojom peteročlanom obitelji je bila u izolaciji 5 tjedana.

No, nakon što se činilo da je zdrava, primijetila je neobične simptome na njezinom 9-godišnjem sinu Bobbyju. Činilo se da ga je pogodila nova neobična upalna bolest koja zahvaća djecu koja dobiju koronu. 

Rani simptomi su bili blagi

Amber kaže da su u početku Bobbyjevi simptomi bili dosta blagi. Činilo se kao da je nešto krivo pojeo.

No, za samo jedan dan bol u trbuhu je bila tolika da dječak nije mogao ni sjeti, a niti je išta mogao okusiti. Majka ga je odvezla na hitnu gdje su liječnici Bobbyju pogrešno dijagnosticirali upalu slijepog crijeva. 

Dječak je obolio od bolesti uzrokovane koronavirusom – kratice MIS-C

No, unatoč pokušaju liječenja, Bobbyjevi simptomi su se pogoršavali. Uskoro je obitelj saznala da je njihov sin jedno od rijetke djece koji je dobio bolest uzrokovanu koronavirusom, a riječ je o upalnoj bolesti koja u tijelu zahvaća mnoge sustave, kratice MIS-C.

Ta je bolest prvi put otkrivena u Engleskoj kada su liječnici primijetili da djeca imaju simptome slične Kawasaki bolesti, a ujedno su zaraženi koronavirusom. 

To je dovelo do novih dijagnoza u Americi gdje se broj zaražene djece popeo do 100. 

Mnoga djeca su dobila krive dijagnoze, ali se pobližom analizom utvrdilo o čemu je točno riječ. 

Simptomi MIS-C bolesti uključuju vrućicu, osip i probleme sa želucem

U jednom ekstremnom slučaju ova je bolest uzrokovala i srčani napadaj kod 12-godišnje djevojčice. Uz to, kod neke djece oboljele od korone pojavili su se i „COVID prsti“ –simptom koji se iznjedrio kao rane na nožnim prstima – koji su poprimili ljubičastu boju – oboljele djece. 

No, Bobby nikada nije pokazivao znakove zaraze COVID-19.  Tek nakon što mu je pozlilo, a roditelji su ga morali odvesti na hitnu, je otkriveno da nije riječ o slijepom crijevu nego o koronavirusu, a kasnije i MIS-C bolesti. 

Njegovi su roditelji bili šokirani. 

„Malo su mi objasnili što je to jer nikada nisam čula za nešto takvo“, rekla je Amber, rekli su da ne znaju zašto neka djeca obole o toga, a neke ne. I oni još uvijek uče“. 

Simptomi koronavirusa se razlikuju kod djece

Bobbyjev slučaj jasno ocrtava koliko se simptomi koronavirusa razlikuju kod djece. 

„Bolest nije zahvatila njegov dišni sustav, nego njegovo srce“, rekla je Amber. 

Nakon šest dana u bolnici, Bobby je otpušten kući. Liječnici se nadaju da neće biti nikakvih posljedica. 

„Bilo je užasno gledati ga na svim tim aparatima, a ne moći mu pomoći“, rekla je Amber, „Po mom miljenju, roditelji ne bi trebali puštati djecu van u javnost“. 

Stručnjaci se slažu da je rizik za djecu velik i ne treba ga ignorirati. Doktor Anthony Fauci je pred senatom naglasio da je preopasno puštati djecu u školu dok cjepivo ne bude razvijeno. 

„Ne znamo sve o virusu te moramo biti oprezni, pogotovo kada je riječ o djeci“, rekao je Fauci, „Mislim da trebamo biti oprezni i ne početi misliti da su djeca posve imuna na ovu bolest“. 

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE