Stajala sam za sudoperom ribajući sud za sudom. Bilo je to kao dan nakon Dana zahvalnosti, nema veze što se količina posuđa samo činila nevjerojatno velikom zbog našeg malenog sudopera u pokretnoj kućici.

Ono što je bilo važno je da sam se ja samostalno suočavala i prala veliki toranj posuđa. Iza mene je moj suprug igrao igricu na svom mobitelu, a ding, ding zvukovi njegove izmišljene bitke nisu mi ni malo smirivali osjećaj zanemarenosti. On je bio potpuno zaokupljen svojim mobitelom dok sam ja robovala nad sudoperom. 

Kada je on bio spomenuo užasno veliku količinu posuđa koje treba oprati samo večer prije ja sam komentirala: „Nema problema. Možemo ih sutra zajedno oprati“. 

No, eto mene. Potpuno sama. Moj suprug nije ni prst pomaknuo kako bi pomogao. 

Moram ići sutra na posao. Pomislila sam ljutito. 

Što sam više mislila o tome što ja sve činim za nas, to sam ljuća postajala

Moje misli potlačenosti hranile su jedna drugu, a moje mentalno nezadovoljstvo je kao gnojivo jačalo moju ljutnju. Što sam više mislila o tome što ja sve činim za nas, to sam ljuća postajala. 

On sigurno ne ide raditi sutra. Previrala sam po mislila. Što će on raditi?! Vjerojatno će se ponovno igrati na svom mobitelu! 

Radila sam, donosila kruh na stol. On je bio kod kuće. Mislim, nisam previše tražila. Samo malo pomoći oko suđa.  

No, on uvijek pere suđe, plahi dio mene je komentirao. Ufff.. Da, to je istina. On uvijek pere suđe. On uvijek pere i odjeću, rekao je moj mudri dio. Da, čini se da si u pravu. On zapravo radi puno toga. Pa, gotovo sve, rekao je nesebični dio mene. 

Ajme, pa on zaista radi sve. Ispirala sam šalicu dok su mi oči lutale do našeg Keurig aparata za kavu. Mislim, on je čak nadopunjavao tu vodu. Prije nekoliko mjeseci sam primijetila da je voda uvijek puna kad god bih išla praviti kavu. To mi je bilo neobično pa sam se obratila suprugu. 

„Činim to prije spavanja“, rekao je, „Znam da ustaješ jako rano i ponekad žuriš pa sam ti htio olakšati da ne moraš i o tome brinuti“. 

Ovo je služba tvome suprugu

Dok sam stajala skidajući ostatke jaja s tave, gledajući na aparat za kavu koji je uvijek bio pun vode, prošaptao mi je glas razuma. No ovaj put to nije bila moja dobra strana kao supruge, nego Duh Sveti. 

Ovo je služba tvome suprugu. 

Bum! Realnost me je udarila kao kamion. On je uvijek prao suđe, a time što sam ga ja danas prala nudila sam mu odmor. Prošli tjedan me je samu poslao na bazen znajući da trebam malo tišine samo za sebe.

Iako je inače provodio svo svoje vrijeme s našim malim kćerima, iako nikada nije bio sam, i iako je on bio taj koji je trebao odmor od malih glasova koji su neprestano zahtijevali pažnju, on je mene poslao da budem sama. Što je onda par posuda? 

Ponovno se javio glas istine. 

Brak je služba, ne usporedba. 

Činilo se da se on blagoslivlja tako što sve to radi za mene. Bile to velike ili malene stvari, on se ponosio svime što je činio. Bez obzira je li bila riječ o slaganju moje pidžame, podučavaju naše djece ili kuhanju večere, on je uvijek imao osmijeh na licu. On je radio mnogo više nego sam ja to ikada priznavala. 

Ponekad je lako zaboraviti da sotona želi uništiti naš brak. On želi potopiti prvi savez koji je Bog stvorio. On zna da je dvoje bolje od jednog i razumije da je tim osoba predan službi Bogu opasan po njegov život. Mnogo mu je lakše podijeliti i osvojiti, zbuniti parove, zavarati ih do te mjere da su prezaposleni gledanjem samo na sebe umjesto da rade sa svojim partnerom prema ostvarenju Božje volje za njihov život.

Kada u osobu uspije ubaciti sebične misli i usporedbe, onda uspijeva otkloniti oči supruga i supruge od nagrade ispred njih. Umjesto da se kreću prema naprijed, oni su kao ukopani te mnogo puta u potpunosti odustanu. Na svu sreću, moje sebične misli su bile vrlo kratke, ali sam znala da je moja želja biti slična Isusu i služiti u ljubavi kojom je moj brak blagoslovljen.

Zdrav, sretan brak, naprotiv, znači više nego što možemo zamisliti

Pokazivanjem ljubavi mom suprugu tako što sam cijenila načine na koje pridonosi našoj obitelj, ostajanjem ponizna i razumijevanjem činjenice da naš kombinirani trud stvara predivno jedinstvo, ne samo da sam mu služila, nego sam služila i Gospodinu. 

Stvar je, u velikoj shemi života, sudoper pun suđa ne znači mnogo. Zdrav, sretan brak, naprotiv, znači više nego što možemo zamisliti. Znači da će naše kćeri odrasti u domu ispunjenom smijehom, a ne slomljenošću i uzburkanim glasovima. Znači da postoje dvije žice tako čvrsto povezane da ih užasni problemi ovoga svijeta neće moći presjeći. Jednostavno, znači više uživanja u međusobnoj prisutnosti nego preziranja naše veze. Znači sretniji život. Bez obzira na količinu prljavog posuđa. 

Dok sam stavljala posljednju viljušku na sušilo, primijetila sam da moj suprug ide u kupaonicu. Proveo je slijedećih 45 minuta odčepljujući začepljeni sudoper te je završio posao tako što ga je oribao da se sav sjajio. Bogu hvala što brak nije natjecanje. On bi definitivno pobijedio. 

Autorica: Brie Gowen; Izvor: Faithit.com

PROČITAJTE JOŠ: