U vrijeme kad je pobožan prorok Daniel dosegao starost od osamdeset godina, nadživio je dva babilonska kralja, Nabukodonozora i njegova sina Baltazara, a zatim je služio pod kraljem Darijem. Daniel je uvijek bio čovjek molitve i nije mislio u tome posustati u svojoj starosti.

Kralj Darije promaknuo ga je na najviši položaj u zemlji, zaduživši ga da oformi politiku vlasti i uči dvorske dužnosnike i intelektualce: “Daniel se toliko isticaše svojim izvanrednim duhom iznad pročelnika i satrapa te kralj mišljaše da ga postavi nad svim kraljevstvom” (Dn 6,3).

On je očito bio vrlo zaposlen prorok. Ali ništa nije moglo ovog čovjeka Božjeg skrenuti da ne provodi vrijeme u molitvi. Triput na dan on se iskradao od svih svojih obveza, bremena i zahtjeva kao vođe kako bi provodio vrijeme s Gospodinom.

Daniel je primjer nama kako je važno imati molitvene vođe. Upamtite, on je bio postavljen nad svim drugim vođama u zemlji. Zamislite koliko je napora morao uložiti da se posveti molitvi.

VIDI OVO: Molitva u tajnosti: Tri korisna savjeta za molitvu nasamo s Bogom

Na kraju krajeva, živio je u New Yorku svoga vremena – ogromnom, veličanstvenom, bogatom Babilonu. I živio je u vrijeme duhovne bezvoljnosti – pijanstva, traženja užitaka i pohlepe među narodom Božjim.

Molitva nikome ne dolazi prirodno, pa tako ni Danielu. Vrijeme za discipliniranu molitvu lako je započeti, međutim teško održati – jer i naše tijelo i đavao uročuju se protiv nje.

Molitva koja je učinkovita dolazi od vjernog, revnog slugu koji vidi svoju naciju i crkvu kako duboko tome u grijeh te pada na koljena i vapi Bogu za njih. Bog snažno želi blagosloviti svoj narod, ali ako je naš um umrljan duhom ovoga svijeta, nismo u položaju primiti njegov blagoslov.

Hoćete li danas postati dio Božjih molitelja? Ako je tako, vapite mu: “O, Gospodine, što god je potrebno, drži me na koljenima. Čeznem da vidim tvog Duha kako djeluje u srcima muškaraca i žena!”

Autor: David Wilkerson; Izvor: Put života