Njemački liječnici postigli su veliki uspjeh u potrazi za lijekom protiv koronavirusa, nakon što su uspjeli dokazati postojanje antitijela koja sprječavaju prodor virusa u ljudske stanice.

– To je jasan napredak koji pokazuje da se nalazimo na pravom putu ka razvoju lijeka protiv Covid-19 – objasnio je hrvatski znanstvenik dr. sc. Luka Čičin-Šain s Helmholtz centra za istraživanje infekcija u Braunschweigu.

List Braunschweiger-Zeitung navodi da su Čičin-Šain i njegov tim analizirali 6.000 različitih umjetno napravljenih ljudskih antitijela.

Tom prilikom su pronašli više od 750 antitijela koja se “kače” na koronavirus, što je preduvjet za uspješnu borbu protiv njega.

Sada će se testirati djelotvornost antitijela.

VIDI OVO: Veliko otkriće: Otkriveno antitijelo koje sprječava novi koronavirus u zarazi ljudskih stanica

Cilj znanstvenika je pronaći lijek kojim bi teško oboljeli korona pacijenti mogli biti akutno liječeni.

– Princip kojim se vodimo jest pasivna imunizacija. Učinak je trenutačan, antitijela uklanjaju potencijal virusa, rekao je prof. dr. sc. Stefan Dubel s tehničkog sveučilišta u Braunschweigu.

Potraga za najučinkovitijim antitijelom koje bi tako imalo i potencijal za razvoj lijeka trebala bi se nastaviti do sredine lipnja. Znanstvenici iz Braunschweiga nadaju se kako će se prvi pacijenti njihovim lijekom tretirati već ujesen, piše Večernji list.