Muslimanski par iz Pakistana je pokušao lažno optužiti četiri kršćanske žene za uništavanje Kurana

Muslimanski par iz Pakistana je pokušao lažno optužiti četiri kršćanske žene za uništavanje Kurana
Foto: Pixabay

Četiri kršćanke su lažno optužene za bogohuljenje prošli tjedan tijekom najnovijeg religijskog progona.

Četiri žene, koje su iz Farooq-e-Azam područja u Karachiju, su 19.2. optužene te su odmah napadnute od strane muslimanske rulje koja je uzrokovala bijeg oko 200 kršćanskih obitelji zbog straha i nasilja.

Što je dovelo do optužbe?

U siječnju je kršćanski stanodavac zamolio muslimanski par Fayaza i Saminu Riaz da napuste stan koji su unajmljivali. Prema International Christian Concernu, par je „radio probleme među kršćanskim obiteljima u zajednici“ te su pristojno zamoljeni da se presele, piše Faithwire.

Mjesec dana kasnije je Samina Riaz optužila četiri kršćanke, među kojima su 3 stanodavčeve kćeri, da su uništile Kuran, svetu knjigu Muslimana.

Prema lokalnom svjedoku, Aslam Masih, „Samina Riaz je izjavila da su Sunaina Amjad (22), Sophia Amjad (18), Soneha Amjad (14) i Sophia Qamar (30) uništile Kuran. Rekla je da su ukrale Kuran te da su ga uništile potapanjem u prljavu vodu.“

Koja je bila reakcija na optužbu?

Lokalna muslimanska zajednica je odmah poludjela, a mnogi su počeli napadati kršćansku zajednicu što je uzrokovalo da se mnoge obitelji presele iz straha. Unatoč što je policija ušla na to područje, mnogi članovi rulje još zabranjuju kršćanima da otvore svoje crkve.

Što se zaista dogodilo?

Prema lokalnoj policiji, optužba muslimanskog para je bila potpuno lažna.

„Nakon što je policija istražila, otkriveno je da je Samina Riaz posudila primjerak Kurana od Khalida Khana koji je držao obližnju trgovinu“, Masih je rekao, „Kada je došla kući namjerno ga je bacila u posudu s vodom u kupaonu. Namjerno je optužila kršćanke za uništavanje svete knjige Islama.“

Riaz je kasnije priznala da je izmislila cijeli taj događaj te je uhićena zajedno sa svojim suprugom. No šteta je učinjena.

Tijekom proteklih 30 godina, za bogohuljenje je optuženo više od 1500 osoba u Pakistanu. Najpoznatiji je slučaj Asie Bibi koja je provela gotovo 10 godina u zatvoru čekajući smrt jer je navodno uvrijedila proroka Muhameda.

Bibi je napokon oslobođena krivnje, ali ostaje zatvorena u svojoj državi zbog čega pati. Odobren joj je azil u Kanadi, ali se njezini papiri jako sporo obrađuju zbog odugovlačenja Pakistanske vlade koja želi biti sigurna da Bibi neće govoriti loše o njihovoj zemlji kada bude puštena.

Reci što misliš