Liječnici su mu morali ukloniti bubreg: Muslimanski školarci izboli svog kršćanskog školskog kolegu

Tijekom napada, dječak je tako jako uboden u trbuh da mu je bubreg prerezan.

Muslimanski školarci izboli svog kršćanskog školskog kolegu
Foto: School photo created by jcomp - www.freepik.com

Pakistanski kršćanin je doživio užasan napad kada su ga izboli njegovi muslimanski školski kolege. Napad je bio tako užasan te su mu ozljede bile toliko velike da mu je morao biti uklonjen bubreg.

No, kako je često u Pakistanu, unatoč užasnom i brutalnom činu, roditelji napadnutog učenika su savjetovani da ne podižu tužbu. Incident se dogodio nakon što je Haroon Irfna, odličan kršćanski učenik u školi u Karachiju, dojavio da mu je njegov muslimanski kolega, Muhammad Majid, ukrao i oštetio knjigu.

„Haroon se otišao požaliti učitelju, a kada je knjiga pronađena u Majidovom ruksaku, on se naljutio te se smatrao uvrijeđenim“, rekao je Irfan Masih, Haroonov otac. Tada je situacija eskalirala, piše Faithwire.

Dva dana kasnije, u nedjelju, 17.2., Haroona je opkolila skupina dječaka iz škole pod Majidovim vodstvom dok je išao kupiti hranu. „Kada je Haroon bio sam na cesti, Majid i pet drugih su ga počeli tući jer je optužio Majida što mu je ukrao knjigu te se otišao požaliti učitelju.“

Tijekom napada, dječak je tako jako uboden u trbuh da mu je bubreg prerezan. „Napad je bio tako nasilan da je Haroonov bubreg prerezan na dva dijela“, rekao je lokalni kršćanski aktivist. Dječak je pronađen ranjen na cesti te je hitno prevezen u bolnicu. Kao rezultat ozljeda, liječnici su mu morali ukloniti bubreg.

Bijesni na napadače, Haroonovi roditelji su odmah otišli napraviti prijavu u policiji, ali ih lokalni autoriteti nisu htjeli poslušati te su im predložili da obitelji raščiste stvari izvan okvira zakona. Na to je Haroonov djed rekao da obitelj „ne želi ući ni u kakav proces pregovora ili opraštanja“ dodajući da oni samo „žele pravdu.“

Lokalni zagovornik za ljudska prava Ghazala Shafeeq se okrenuo društvenim mrežama nakon napada, govoreći da takvi incidenti postaju jako česti u školama. „Ovaj incident je samo nastavak na druge incidente netolerancije koji su sve češći u školama i na fakultetima“, rekao je, „Kršćani se osjećaju nesigurno te zbog toga autoriteti moraju smisliti praktične korake kako bi mogli jamčiti njihovu sigurnost.“

Aktivist je ujedno potaknuo vladu da „naprave dodatke pravilnicima u školama kojima bi se promovirala religijska tolerancija“.

„Ako ne očistimo obrazovne ustanove i ne uklonimo materijal pun mržnje iz udžbenika tada ćemo oštetiti buduću generaciju“, dodao je.

Napadi protiv uspješnih kršćana

Ovaj napad na uspješnog kršćanskog učenika je sličan prošlogodišnjem napadu kiselinom na kršćanskog ljekarnika.

Faraz Ahmed Badar bio je 26-godišnji ljekarnik koji je radio u bolnici u Gujaranwalai. Prije smeti su ga neprestano zlostavljali muslimanski kolege koji su bili ljubomorni što je Badar na boljoj poziciji od njih. Njihov logika je slijedeća – ako si kršćanin, ne smije ti biti dopušteno da na poslu imaš bolju poziciju od muslimana. Zbog te predrasude je Badar i preminuo.

5.9., ljekarnik se spremao za svoju smjeru kada je napadnut kiselinom od strane skupine muškaraca pokrivenih maskama. Osumnjičeni još nisu uhvaćeni. Badar je prevezen u bolnicu gdje je proveo 10 dana, a tada je podlijegao ozljedama te je preminuo 15.9.

„Mnogi muslimani vjeruju da bi svi kršćani trebali biti prosjaci, a ne visoko pozicionirani ljudi“, rekao je Badarov otac nakon sinovljeve smrti.

„Bilo je jako mnogo ljubomore na njegovom radnom mjestu“, dodao je, „Živimo u brutalnoj kulturi gdje kršćani često postaju žrtve zbog svog nesigurnog statusa.“

Reci što misliš