Puno se toga propovijeda, naučava i piše u ovom trenutku o odnosu u braku, i to je sa dobrim razlogom. Kao netko tko je svakodnevno u neposrednoj blizini tisuća odraslih, studenata i mladih, nije nimalo pretjerano reći da su odnosi u nevolji posvuda.

Dakle, umjesto s popisom svih datih čimbenika koji su doveli do uništenja osobnih ljudskih odnosa, ja bih radije ponudio pregršt korisnih savjeta o tome kako da čovjek u svom domu povede inicijativu ka odnosu prema njegovoj supruzi koje je bogatiji i ispujen ljubavlju (žene, vi također možete povjesti inicijativu… ali moje iskustvo je da muškarac postavlja emocionalni ton odnosa prema tome koliko dobro ili loše on preuzima inicijativu). Evo nekoliko jednostavnih mjesta za početak.

5 praktičnih načina kako pokazati supruzi da vam je stalo

  1. Obratite pozornost – zdrav razum, momci. Vaša supruga vam daje stalni dotok informacija, 24 sata dnevno, o tome tko je ona i što joj je potrebno i kako se osjeća. Isključite telefon, gledajte SportsCenter kasnije, i gledajte nju. Poslušajte ju. Promatrajte njezin ​​dan, stvari koje joj uzrokuju stres, stvari koje joj donose radost i stvari koje ju frustriraju. Tada iskoristite svoju ​vještinu rješavanja problema da uđete u njezinu rutinu i ponudite ono što joj treba (pomoć oko djece, izlazak u lokalni tajlandski restoran, ili poklon bon u njezinom omiljenom dućanu).
  1. Pomozite oko kuće – postoji mnogo toga za učiniti u kući. Žene kažu da će poštovati ako njihov suprug pomogne u kući oko najčešćih praktičnih stvari. Operite suđe. Složite rublje. Objesite odjeću. Učite vašu djecu kako pomesti i pobrisati pod, usisati, a zatim ih natjerajte da to i učine. Pitajte ju da napravi popis malih projekata oko kuće koje želi ispuniti i onda radite na njima. Pitajte ju svaki dan u čemu joj je potrebna pomoć. Tada joj pomozite.
  1. Potvrđujte ju riječima – muškarci nisu poznati kao super-dobri u komunikaciji o osjećajima, tako da to može biti malo teško, ali… naučite kako razgovarati s njom na pozitivan način s tonom punim ljubavi. Potvrditi ju kao osobu, kao ženu, kao mamu, i kao kršćanina. Recite joj da ste primijetili sav njezin težak posao i da ju cijenite. Nadilazite jednostavne pohvale (ne prestajte ih davati) i potvrdite njezin karakter. Postanite svjesni tko je ona i svega onoga što ona radi. Radite te stvari s njom. Govorite joj da je ona divna žena, iznova i iznova. Potaknite ju.
  1. Postavljajte pitanja i budite tihi – supruga mi kaže da ima 12 različitih vlakova misli koji prolaze kroz njezin um u svakom trenutku, pa kad ju pitam kako se osjeća, to joj daje priliku da objelodani sve što se događa unutar nje. Tko je bolji vašoj supruzi za dijeliti te stvari nego vi, njezin supruh? Provirite u njezin posao. Zabadajte nos. Nalaktite se naprijed i gledajte u njezino licu kad govori. I pustite ju da govori. Oduprite se porivu da komentirate, da ponudite savjet, ili da ju ’’popravite’’.. Nije projekt, ona je osoba. Pitajte puno pitanja i onda slušajte i učite.
  1. Izvedite ju – možda mislite da je to za nju, ali to je za vas oboje. Ništa ne osvježava njezinu dušu i energizira njezinu ljubav za vas kao što je odlazak daleko na nekoliko sati, preko noći, ili nekoliko dana sa suprugom. Pritisak splasne. Popis obveza nestaje. “Ponovno postaviti” gumb je pritisnut. Dakle, da li je večera, film i duga šetnja u šumi ili dvodnevni izlet u Holiday Inn u sljedećem gradu, potrošite novac na dadilju i planirajte bijeg sa svojom suprugom. Napravite ove navike, i oboje ćete im se početi radovati kao klinac koji očekuje Božić.

Što radi za vas? Što ste naučili a da je napravilo razliku u vašoj vezi?

Autor: Clayton King; Prijevod: Blaženka Š.

IZVORBlogs.christianpost.com