Najbolji lijek za otpalu crkvu (ili pojedinca vjernika)

Lijek za otpalu crkvu pojedince
Foto: Unsplash

Najbolji lijek za otpalu crkvu (ili pojedinca vjernika) je više zajedništva s Kristom. ’Evo’, kaže on, ’stojim na vratima i kucam.’

Ovaj tekst pripada Crkvi Božjoj, ne neobraćenicima. Upućen je laodicejskoj crkvi. Krist je izvan Crkve, otjeran onamo njezinom bešćutnosti, ali nije daleko otišao; previše ljubi svoju Crkvu da bi je sasvim napustio.

Čezne za povratkom i zbog toga čeka pred vratima. Zna da Crkva nikada neće biti obnovljena dok se On ne vrati. Želi je blagosloviti i zato stoji čekajući, kucajući i kucajući, kucajući i kucajući.

On ne kuca samo jednom, nego stoji i kuca ozbiljnim propovijedima, providnostima, utjecajem na savjest, oživljavanjima Njegovim Duhom Svetim. I dok kuca, govori; koristi sva sredstva kako bi probudio Svoju Crkvu.

Blagonaklono i milosrdno On to čini jer bi joj, zaprijetivši joj da će izbaciti iz svojih ustao, mogao reći: ”Odoh ja! Nikada ti se više neću vratiti!”

To bi bilo prirodno i pravedno, ali kako je milosrdan kad joj, nakon što joj je pokazao svoje gađenje, kaže: ”Koliko god mi je gadljivo tvoje stanje, ne želim te napustiti; uklonio sam svoju nazočnost od tebe, ali ljubim te i zbog toga ti kucam na vrata. Želim da me prihvatiš u srce.”

A sad vidite koja obećanja daje. Kaže da će doći i večerati s nama. Dat će nam bogatu gozbu, jer On sam je najobilniji od svih gozbi za dušu koja propada. Jamčim vam, ako večeramo s Njim, nećemo više biti mlaki.

Ljudi koji žive tamo gdje je Isus, ubrzo osjećaju kako im srce gori. Možemo pitati bilo kojeg kršćanina toplog srca: ’Kako si se tako zagrijao?’, a njegov odgovor će biti: ’Bio sam s Isusom i učio od njega.’

Autor: Charles Spurgeon

Reci što misliš