Foto: Pixabay

“Radi ono što voliš” je najgori savjet za odabir zanimanja koji sam ikad čuo. Zašto? Jer ja najviše volim loše pjevati karaoke. Jedan moj prijatelj najviše voli dilati drogu. Neki od mojih prijatelja imaju mnogo zanimacija. Ali većina mojih prijatelja ih uopće nema.

“Radi ono u čemu si dobar” je bolje, ali još uvijek glupo. Zato jer ide krivim redoslijedom. “Biti dobar” u nečemu je rezultat tisuća sati vježbanja i učenja. Kod odabira zanimanja skoro uvijek donosiš odluku u čemu želiš postati dobar, a ne obrnuto.

Kako da onda pronađeš posao koji voliš?

Evo mog gesla: “Radi nešto korisno.”

Neka problemi u svijetu određuju što ćeš raditi, umjesto da ti neka tvoja ideja o tome što je to “uspjeh” bude motivacija. Radi nešto što stvarno pomaže drugima i čini svijet boljim na značajan način. To je put do sretnog, ispunjenog života.

Kada ljudima to kažem, pola ih misli da je ludo, a druga polovica da je plitko. Ja mislim da nije nijedno od toga. Dakle evo objašnjenja u tri dijela:

1. Jedan misaoni eksperiment. Zamisli sebe s 85 godina, kako sjediš u svojem naslonjaču i razmišljaš o svojem životu. Ti, u prvom slučaju, razmišljaš: “Namlatio sam brdo para, imam tri vile na moru i jahtu. Ali čemu sve to?” U drugom slučaju: “Namlatio sam brdo para. Također, pobrinuo sam se da nijedno dijete u Burundiju više nema crve. Ali čemu sve to?” Prvi slučaj nam je lako zamisliti, ali da si nezadovoljan u drugom slučaju je nezamislivo. Ako želiš trajno zadovoljstvo svojim poslom, trebaš pronaći nešto što je tebi značajno. A najbolji način da nađeš nešto što je za tebe značajno je pronaći nešto što stvarno je značajno.


2. Evo znanstvenih dokaza:

Ako djelujete altruistično bit ćete zdraviji i sretniji. Ovo istraživanje je pokazalo da ljudi koji volontiraju u dobrotvorne svrhe za sebe smatraju da su sretniji i zdraviji od onih koji ne volontiraju. Autori nam sugeriraju da volontiranje daje ljudima bolju perspektivu—kada procjenjuju koliko im je dobro u životu imaju na umu ljude koji su u goroj situaciji od njih jednako kao i one koji su u boljoj.

Ako dajete novce bit ćete sretnijiDrugo istraživanje je dalo sudionicima 20 dolara (oko 140 kuna): polovici ih je rečeno da ih potroše na sebe, a drugoj polovici da ih potroše na druge. Darežljiva polovica se osjećala sretnije nakon što je potrošila svoj “jackpot”, unatoč tome što su sudionici mislili da će biti sretniji ako novce potroše na sebe. Slično tome, u istraživanju na reprezentativnoj populaciji američkih građana, sretniji su bili oni koji su donirali veći postotak svojeg dohotka, kao i radnici koji su donirali veći postotak svojih bonusa.

Također je otkriveno da je jedan od najbitnijih faktora za zadovoljstvo vlastitim poslom to koliko taj posao utječe na dobrobit drugih. Osjećaj da činite neku razliku vam olakšava da se udubite i sasvim koncentrirate na svoj posao. I što bitnijim smatrate svoj posao, više ćete postići.

3. Na kraju, mogu govoriti iz osobnog iskustva. Nekada sam radio jer sam htio postati najbolji filozof na svijetu—nešto poput Wittgensteina 2.0. Sada radim jer želim pomoći drugima. To je poboljšalo moj život na mnogo načina. Sada imam dublji osjećaj smisla i cjelovitosti u svom životu. Znam da živim u skladu sa svojim vrijednostima umjesto da samo radim ono što i drugi rade. I osjećam nevjerojatnu jasnoću i odlučnost. Nema više muke sa traženjem “pravog ja”— ono ne postoji. Nasuprot tome, problemi u svijetu su stvarni i konkretni. Sada više ne sumnjam u svoje ciljeve: altruizam je jedina stvar koju možete napraviti za koju ste sigurni da vam neće biti žao.


Što se tiče vlastitog interesa, svi se natječu za istu stvar: novac, slavu, moć, status. Dakle ako želite bilo što od toga, morate se boriti sa svima ostalima. Ali kod altruizma nema natjecanja—svi žele isto, da ljudima bude bolje. Dakle puno je lakše biti jako uspješan kao altruist—na svakom koraku ćete naći ljude koji vam žele pomoći.

Znači li to da trebam ostaviti sve i otići raditi za Crveni križ? Kao što sam već rekao u drugom članku: nije nužno! Ono što želim reći je da prvo trebaš naći nešto vrijedno i potražiti pomoć u traženju zanimanja koje će učiniti svijet boljim.

Autor: William MacAskill; Prijevod: Stjepan Henc