Pod stresom ste? Ove namirnice će vam pomoći

Pod stresom ste? Ove namirnice će vam pomoći
Foto: Pixabay

Ako ste pod stresom, trebate uvesti u prehranu namirnice bogate vitaminima, mineralima, omega 3-masnim kiselinama i antioksidansima.

Osim što negativno utječe na naše raspoloženje, stres uvelike narušava zdravlje. Napetost, nervoza, nemir, klonulost, manjak sna, zaboravljivost, glavobolja… neki su od simptoma stresa. Osobe koje su često pod stresom podložne su mnogim tegobama, primjerice, mogu bolovati od bolesti srca, štitnjače ili visokog krvnog tlaka.

Nažalost, stres dovodi do slabljenja imuniteta, tako da postajemo neotporni i mamac za različite infekcije i bolesti. Iako postoje mnogi načini kako se boriti protiv stresa, jedan od njih je da promijenite način prehrane i prilagodite ga vašem načinu života. Važno je konzumirati namirnice koje su bogate mineralima i vitamina. U nastavku navodimo one koje mogu pomoći.

Banana

Banana je voće bogato magnezijem, kalijem, vitaminom B6 i biljnim vlaknima, ali i triptofanom – aminokiselinom koja nas prirodno opušta i pomaže svima koji pate od nesanice.

Bademi

Bademi sadrže magnezij te su korisni za održanje adrenalne funkcije, ali i za zdravlje srca. Također sadrže i vitamine B skupine, koji su poznati po svom umirujućem djelovanju. Bademi potiču cirkulaciju, dok se bademovo ulje koristi za uravnoteženje krvnog tlaka.

PROČITAJTE: 10 iznenađujućih simptoma stresa i kako se s njima nositi

Suncokretove sjemenke

Već mali dnevni unos ovih sjemenki ima veliki učinak na zdravlje. Bogate su vitaminima B skupine, vitaminom E, magnezijem, folatima i selenom. Konzumirajte one koje nisu zasoljene.

Krastavac

Krastavac je jedan od glavnih sastojaka antistresnih i detoksikacijskih napitaka. Hladi jetru i na taj način poboljšava hormonsku ravnotežu, što pak popravlja raspoloženje.

Zeleno lisnato povrće

Tijekom ljeta možemo lako pronaći razne vrste zelenog lisnatog povrća, poput špinata ili blitve. Takvo povrće sadrži magnezij i kalcij, koji su poznati po umirujućem učinku.

Lubenica

Lubenica je bogata antoksidansima, vitaminima A, C i E. Čaj od sjemenki lubenice koristi se kao prirodni diuretik koji pomaže snižavanju krvnog tlaka.

Plava riba

Plava riba uravnotežuje hormone stresa kortizol i adrenalin, te je odlična za zdravlje srca. Također je bogata omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u liječenju depresije, jer djeluju na kemijsku neravnotežu koja je dovela od depresije.

Često osobe koje su izložene velikom stresu na poslu nemaju potrebu za unosom hrane, međutim, nakon radnog vremena glad postaje sve veća i može dovesti do prejedanja. U takvim situacijama rješenje je uvesti češće, manje i lako probavljive obroke tijekom dana.