Postoje namirnice koje su korisne u borbi protiv korone i drugih virusa, a neke od njih su svježi i kiseli kupus, kefir i jogurt.

Znanstvenici smatraju da hrana koja sadrži svjež i kiseli kupus može biti korisna u borbi protiv korone, jer smanjuje razinu spoja ACE 2 koji pomaže virusu da zarazi organizam.

Svježi i kiseli kupus vas mogu zaštititi od novog virusa, tvrde znanstvenici.

Razlike u smrtnosti po zemljama

Europski istraživači kažu da bi to moglo objasniti zašto su zemlje poput Njemačke i Južne Koreje, u kojima ova vrsta hrane predstavlja važan dio prehrane, imale manje smrtnih slučajeva tijekom pandemije.

Ostale namirnice, poput fermentiranih mliječnih proizvoda, također bi vas mogli zaštititi od korone na isti način.

Znanstvenici kažu da su nacije koje konzumiraju puno jogurta ili kefira, poput Grčke, Bugarske i Turske, također imale nisku stopu smrtnosti.

VIDI OVO: KUPUS ČINI ČUDA: Njegova ljekovita svojstva djeluju nevjerojatno na naše tijelo!

Prehrana igra važnu ulogu u obrani od koronavirusa

– Prehrana može igrati ulogu u imunološkoj obrani protiv Covid-19 i može objasniti neke razlike koje se vide u epidemiološkoj situaciji zemalja u Europi. Razumijevanje ovih razlika i zaštitnih faktora, poput prehrane, je od presudne važnosti i eventualno može pomoći u kontroli tih epidemija. Sada sam promijenio način prehrane, jedem sirovi kupus tri puta tjedno, kiseli kupus jednom tjedno, kefir za doručak i biram kiselo povrće – tvrdi dr Jean Bousquet, profesor s Montpellier sveučilišta u Francuskoj i nekadašnji stručnjak WHO-a koji je vodio ovu studiju, prenosi The Sun.

Studija, objavljena u časopisu Clinical and Translational Allergy proučavala je stopu smrtnosti virusa i razlike nacija u prehrani.

Utvrđeno je da Njemačka ima značajno nižu smrtnost, kao i Austrija, Češka, Poljska, Slovačka, baltičke države i Finska. Bugarska, Grčka i Rumunjska također su imale manje stope smrtnosti, dok je broj preminulih bio mnogo veći u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

VIDI OVO: Može li se koronavirus prenijeti preko hrane?

Fermentirana hrana može djelovati kao prirodni blokator virusa

Prema mišljenju znanstvenika, prehrana može biti ključna razlika između nacija. U državama s niskom stopom smrtnosti, ljudi uobičajeno konzumiraju visoku količinu fermentirane hrane, kao što su kiseli kupus ili kefir.

Ove namirnice obiluju antioksidansima, a smatra se da smanjuju razinu ključnog enzima koji se zove ACE 2. On je pričvršćen za stanice u plućima koje Covid-19 koristi kao ulaznu točku u tijelo.

Znanstvenici smatraju da fermentirana hrana može djelovati kao prirodni blokator virusa:

– Otkrili smo da ova hrana može smanjiti aktivnost ACE2. Na primjer, fermentirani mliječni proizvodi su prepoznati kao prirodni inhibitori ACE2. Koronavirus se vezuje za ACE2 koji inducira oksidativni stres, pro-upalne procese i profibrotske učinke. Fermentirana hrana ima moćno antioksidativno djelovanje i može zaštititi od jakog oblika Covid-19 – kaže dr Bousquet.