Bio je narkoman i zatvorenik, a danas ima obitelj i propovijeda Evanđelje

Goran je danas sretan čovjek. Ima ženu, kćer, posao koji ga čini sretnim i puno više od toga. Ipak, život mu nije bio lak.

U djetinjstvu i mladosti je puno patio. Majka mu je bila slobodna, jer otac ih je napustio usred trudnoće.

Majka je trebala pobaciti, zapravo, već je bila u klinici. No, u zadnji trenutak se predomislila i rekla: “Zadržat ću ovo dijete, čak i ako se svijet okrene naopačke.” Međutim, njegovo okruženje bilo je isprepleteno alkoholom, kao i nasiljem tijekom odrastanja.

Nikad se nije osjećao voljenim

Goran je tražio potvrdu od drugih ljudi, nije se osjećao voljenim.

“Mislio sam da me nitko ne voli.” Od takvih osjećaja i emocija do droge često postoji kratak put: “Sa 17 godina sam prvi put probao heroin. Od tog trenutka nadalje, pod utjecajem heroina, osjećao sam se onako kako sam želio. Heroin mi je postao najbolji prijatelj”, kaže Goran u članku portala si.aleteia.org.

“Podrška” su mu bili prijatelji koje su mučile slične poteškoće. Budući da je njegova majka radila u tri smjene, noću je često bio bez nadzora. Stoga nije bilo posebnih prepreka u korištenju droga.

Do kraja tinejdžerskih godina Goran je već bio uključen u nekoliko krađa. “Upravo sam na svoj 19. rođendan sudjelovao u pljački, zbog čega mi je sada naravno žao. Tada sam mislio da bi me, ako se usudim učiniti ‘nešto’, moji vršnjaci prihvatili. Samo su me droge oslobodile, iako znam da je to oslobođenje samo iluzija.” Zbog pljačke je osuđen na dvije i pol godine zatvora.

VIDI OVO: Bivši ovisnik je čist tri godine, sada sa suprugom živi za Boga

Prije 30-e godine bio je ovisan o tri droge

Prekinuo je veze s drogom i posvetio se osobnom rastu. U Dobu se školovao za kuhara i konobara. Zbog lijepog ponašanja uvjetno je pušten nakon 19 mjeseci, no dva mjeseca kasnije opet je počeo uzimati drogu. Sljedećih godina izmjenjivala su se razdoblja ovisnosti i “čistoće”. U dobi od 29 godina, kada je postao ovisan o heroinu, kokainu i metadonu, majka mu je postavila ultimatum: ili nađi stan ili idi u komunu.

“Dobar glas dopire do devetog sela, a loš se čuje još dalje”, smiješi se Goran s primjesom gorčine na sjećanje na to razdoblje. U to vrijeme nitko ga nije htio zaposliti. Svi su znali da je ovisnik o drogama i da je sklon krađi. “Jedini posao koji sam uspio dobiti bio je u skladištu jednog od trgovačkih lanaca. Danas znam da je Bog iza toga.”

Nikad se nije osjećao voljenim
Foto: Osobni arhiv

“Neću se moliti!”

Ubrzo je upoznao jednog čovjeka koji je već bio u komuni u Španjolskoj. Djelovao je vrijedno, savjesno, uredno. Goran, koji je zbog svog načina života bio suh poput bakalara, znao je da je došao do dna i da se mora na sve moguće načine riješiti ovisnosti. “Tamo ćete sresti nekoga tko vas više nikada neće natjerati da se drogirate”, rekao mu je kolega o komuni.

Nakon nekoliko poziva, postignut je dogovor. Dva tjedna kasnije već je bio u vlaku za Split, gdje su imali mjesta za njega. Nešto se neobično dogodilo putem. Netko tko je išao u Dalmaciju kako bi se riješio droge našao se u kupeu s nekim tko je tamo putovao samo kako bi se drogirao.

VIDI OVO: Bivša ovisnica dijeli svoju priču o nevjerojatnoj preobrazbi od ovisnosti do diplome

Ovaj mu je dječak rekao kako je u komuni – da nema alkohola, cigareta i drugih opojnih sredstava i da su prisiljeni moliti. “To nije to! Neću se moliti!”, Goran je tada bio odlučan. Ipak, osjećao se prihvaćenim u zajednici koja se zove Reto centar. Prvi put u životu.

Mjesec dana bez sna

Ali prvi mjesec je bio užasan. “Kriza je bila toliko velika da nisam spavao 30 dana. 15 dana baš ništa, 16. dan sam zatvorio oči na sat vremena. Tridesetog dana spavao sam cijelu noć. Bio sam toliko slab da nisam mogao ništa učiniti. Kasnije sam išao u šetnje kako bih se što više umorio, ali nije pomoglo”, prisjeća se Goran.

Četiri je puta čitao Ivanovo evanđelje
Snimka zaslona: YouTube/Svetopisemska družba Slovenije

Četiri je puta čitao Ivanovo evanđelje

S Biblijom se prvi put susreo u Splitu. Rečeno mu je da pročita Ivanovo evanđelje. I to je učinio … četiri puta. Ranije mu je bilo čudno što ne zna priču o spasenju, jer je smatrao da je mnogo naučio gledajući dokumentarne filmove o životu.

Baš u to vrijeme morali su se obavljati neki građevinski radovi u kući komune. Goran je prilikom jednog posla, lupajući po betonu, optužio Boga: “Ako si stvarno Bog … Zašto si dopustio ocu da napusti majku kada je bila trudna? I to što sam pretučen, narkoman, zatvorenik, što sam u komuni?” Potom je dodao: “U trenutku kada sam ga optužio, Bog mi je ljubazno progovorio – iz Ivanova evanđelja: ‘Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha.’ Postalo mi je jasno da sam kriv za grijeh. Od tog trenutka nije sve bilo potpuno drugačije i ispravno, ali znao sam da mi Netko, tko je nevidljiv, želi pomoći.”

Kako ćete šutjeti o nekome tko vam potpuno promijeni život?

“Dugo nisam znao da bi Isus mogao promijeniti moje mišljenje, moju osobnost”, kaže Goran, koji je doživio šok kada je njegova majka, nakon 17 mjeseci bez droge, odbila da se vrati kući.

Tada je počeo tražiti Boga u Bibliji. Slijedio je Jeremijin citat: ‘Tražit ćete me i naći ćete me, jer ćete me tražiti svim svojim srcem.’ Goran dodaje: “Dan prije nego što sam mogao otići kući, sve se promijenilo. Tog dana upoznao sam Boga. Nisam više živio za sebe, već za Isusa. Izbrisao je svako sjećanje na drogu. Ono za što su mi nekad trebali lijekovi, sada imam s Isusom.”

Nije napustio Split. U komuni je ostao još tri i pol godine, pokazujući drugima da postoji izlaz iz svijeta droga. “Bio sam tamo godinu i pol za sebe, a tri i pol godine za druge. Rečeno mi je da ne govorim o Isusu novim ljudima. Ali kako ćete šutjeti o nekome tko vam je potpuno promijenio život?”

VIDI OVO: Bivša vještica i ovisnica je neprepoznatljiva nakon što je život predala Kristu

Goran danas služi u Evanđeoskoj kršćanskoj crkvi u Sloveniji. “Moja je jedina želja da svi ljudi čuju da je Isus doista živ i da Ga sami poznaju”, kaže.