Naslovnica Novosti Svijet Naša galaksija se počela sudarati s drugim galaksijama, čovječanstvo čeka pravi spektakl

Naša galaksija se počela sudarati s drugim galaksijama, čovječanstvo čeka pravi spektakl

Naša galaksija se počela sudarati s dvjema patuljastim galaksijama, Velikim i Malim Magellanovim oblakom, piše astronomski časopis EarthSky.

Astronomima je poznato da je predviđeno da se Mliječni put sudari s velikom spiralnom galaksijom Andromedom, što bi se trebalo dogoditi za četiri milijarde godina.

Zasad su nam se počele približavati dvije galaksije, Veliki i Mali Magellanov oblak, koje kruže oko Mliječnog puta, pa se može očekivati da se dogodi sudar.

To približavanje prvi je signal da predstoji sudar Mliječnog puta s Velikim i Malim Magellanovim oblakom, a kao posljedica tog sudara već se rađaju nove zvijezde.

Astronomi već od 60-ih godina prošlog vijeka posmatraju dugi trag plina koji potječe iz Magellanovih oblaka, a koji nazivaju Magellanovim potokom.

VIDI OVO: Što su ”zvijezde koje će s neba past” prije Isusova povratka?

Taj trag proteže se kroz galaktički južni pol Mliječnog puta.

Magellanovi oblaci trebali bi se u pravom smislu sudariti s našom galaksijom za nekoliko milijardi godina, ali, prema najnovijim podacima, koje su 8. studenog astronomi predstavili na skupu Američkog astronomskog društva (AAS) u Honoluluu, čini se da su se već sada pojavili prvi znaci sudara.

Znanstvenici procjenjuju da su Magellanovi oblaci trenutno od nas udaljeni 163.000 svjetlosnih godina i da se udaljavaju brzinom 400 kilometara u sekundi.

No, simulacije astrofizičara sa Sveučilišta u Durhamu pokazuju da će Veliki Magellanov oblak u jednom trenutku usporiti, okrenuti se prema nama i sudariti se s našom galaksijom.

Sudar bi se trebalo dogoditi za dvije i po milijarde godina, a u slučaju da čovječanstvo preživi toliko dugo čeka ga pravi spektakl.

NAJNOVIJI ČLANCI