NASA-in znanstvenik upozorava na najstrašnije hladnoće u modernoj povijesti

Velike hladnoće s rekordno niskim temperaturama tek dolaze.

Znanstvenik NASA-e upozorava da nas čeka najstrašnije smrzavanje u modernoj povijesti i da će Zemlja biti u ledenom zagrljaju, jer Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma donoseći rekordno niske temperature.

Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018., a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reagiraju i da velike hladnoće s rekordno niskim temperaturama tek dolaze.

“Trend hlađenja je očigledan” – kaže Martin Mlynczak, iz NASA-inog istraživačkog centra Langley.

Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kozmičkoj eri (ili: otkako su počela kozmička istraživanja).”

Ove podatke otkrio je instrument Cyber, na NASA satelitu Timed, koji prati emisije ugljičnog dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dva elementa koju igraju ključnu ulogu u energetskoj ravnoteži zraka od 100 do 300 kilometara iznad površine našeg planeta.

Mjerenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, Cyber može utvrditi toplotne stanje plina na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji znanstvenici nazivaju termosfera.

– Termosfera se uvijek hladi tijekom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utječe na naš planet – objašnjava Mlynczak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlynczak kaže da bi se “to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci”.

IZVOR:Kurir.rs