Nastava na daljinu teško pada djeci i roditeljima. Najveći problem je kako da djeca ostanu usredotočena. U ovom članku donosimo nekoliko korisnih savjeta. 

Mnogima je vjerojatno trebalo nekoliko tjedana da se prilagode na rad od kuće. Odluka je došla tako brzo da se mnogi nisu odmah snašli, a već su morali sav posao prebaciti kući. Iako je rad od kuće ponekad vrlo pozitivan, on ima i neke negativne strane kao što su razne obaveze i mnogo toga što nam može pažnju odvući od posla koji treba obaviti. 

Škola je isto takva. Mnogo djece diljem svijeta mora učiti na daljinu zbog širenja virusa. Za mnoge je ta situacija pravo ostvarenje sna jer ne vole ići u školu, a vole učiti. 

No, neka djeca ne znaju kako se postaviti prema novom načinu učenja. Jako je teško pomoći djeci da se usredotoče, a to postaje još teže ako i vi, kao roditelji, radite od kuće.

Zbog nove situacije i premalo uputa o tome kako se s njom učinkovito nositi, na roditeljima je da pomognu djeci da ostanu usredotočena na školu koja se preselila u kuće. Mnogim učenicima jako nedostaju prijatelji, učitelji i sama škola, a kuću gledaju kao mjesto za odmor i igru zbog čega je vrlo teško usmjeriti ih prema učenju. 

Zbog toga s portala Littlethings.com prenosimo nekoliko savjeta kako možete pomoći vašoj djeci da ostanu usredotočena tijekom nastave na daljinu. 

1. Ugasite uređaje

Iako je ponekad dobro imati nekakve pozadinske zvukove, televizor je ujedno i ometalo prilikom učenja. U redu je gledati ga prilikom pauze od učenja ili ako je online škola na rasporedu. No, kada moraju „biti u školi“ makar virtualno, ili ako rješavaju zadaće, trebate osigurati da televizor vaše djece bude ugašen.

Isto vrijedi i za mobitele. Ni u školi ih ne mogu koristiti tako da je dobro taj aspekt prebaciti i na učenje od kuće. 

2. Neka malo izađu na zrak

Dječak se igra vani
Foto: Pixabay

Fizička aktivnost je dio redovne škole. Djeca često hodaju do škole ili imaju nekakav oblik fizičke aktivnosti u školi. Kada je dan dobar, onda trebate pustiti djecu da izađu van i da se druže. Djeca se neće moći usredotočiti na učenje i na knjige ako su neprestano zatvorena u kući.

3. Razgovarajte s njima o obavezama 

Uzmite vremena svaki dan kako biste razgovarali sa svojom djecom o tome što trebaju napraviti za školu. Budite strpljivi i razumni. Nemojte pokušavati glumiti ravnatelja ili učitelja, ali nastojte pokušati razumjeti koji su im zadaci za taj dan. Ako znaju da vas to zanima, onda će i oni postati zainteresiraniji. 

U redu je i pomoći im. Naravno, nemojte pisati njihove zadaće, ali je u redu pomoći im ako negdje zapnu i ne znaju kako dalje. Ujedno je u redu pregledavati im zadaće i upućivati ih na točan odgovor, ali ga nikako ne smijete sami davati i pisati. 

4. Odredite sate za učenje

Pregledajte koje obaveze vaše dijete ima u danu i tjednu i tada napravite raspored za određeni dan i tjedan. Rutina je jako važna, posebice u obrazovanju. Ako vaša djeca znaju što očekivati svaki dan, onda će biti manje zbunjena. Rutine pomažu pri glatkom prijelazu od jedne do druge aktivnosti te su vrlo važne za kvalitetno učenje. 

VIDI OVO: Kako učiti s razumijevanjem?

5. Slušajte svoju djecu

Možda će se žaliti i cviliti, ali to je normalno. No, ako zaista imaju poteškoća sa školom na daljinu, nemojte samo odmahnuti rukom. Svatko ima svoj stil učenja i iako je škola na daljinu možda jedini izbor, to ne znači da će ona dobro pasati vašem djetetu. 

Pokušajte im davati sitne nagrade kada riješe sve zadane zadatke za određeni dan. Također, pokušajte ih malo odvući od ekrana. Neka s vama nešto rade, neka pričaju s vama, neka vam pomažu po kući makar na nekoliko minuta kako bi se odmorili od ekrana. 

6. Napravite listu

Nekim je osobama lakše pamtiti kada imaju podsjetnike na zadatke. Zbog toga su liste zadataka koristan način za poticanje produktivnosti. Svako jutro napravite listu onoga što vaše dijete treba napraviti taj dan, pogotovo kada je riječ o školi. Tako će vaše dijete znati što treba napraviti za školu i u kući te neće biti zbunjeno. 

7. Neka znaju da ste uz njih

Da, odraslima je mnogo teže, pogotovo kada su im poslovi ugroženi te ne znaju kako će platiti račune. No, ni djeci nije lako. Oni prilaze kroz jedno zaista stresno razdoblje te osjećaju sve promjene oko sebe i na njih različito reagiraju. Jako je važno da vaše dijete zna da vi znate da ni njima nije lako i da je i za njih sve ovo stresno. Djeca ovise o roditeljima kada je riječ o stabilnosti, a sada je teže nego ikada postići ju. Pokažite im da ste u istom timu i da ćete raditi kao obitelj kako biste sve ovo zajedno prebrodili. 

Kada pokažu motivaciju i odlučnost, jasno im recite koliko ste ponosni na njih. Ipak je svima nama jako teško ostati usredotočenima u ovim vremenima.